• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/cnn/tanjug

05.07.2023

11:44

Vlade neka se spreme za dvostruki udar! "Ovo je smrtna presuda!"

EPA

Vesti

Vlade neka se spreme za dvostruki udar! "Ovo je smrtna presuda!"

Podeli vest

Vlade moraju da se pripreme za ekstremnije vremenske prilike i rekordne temperature u narednim mesecima, upozorila je u utorak Svetska meteorološka organizacija, kada je proglasila početak fenomena zagrevanja El Ninjo i najveću prosečnu svetsku temperaturu za poslednjih 7 godina.

 

El Ninjo je prirodni klimatski obrazac u tropskom Tihom okeanu koji donosi temperature površine mora toplije od proseka i ima veliki uticaj na vremenske prilike širom sveta, utičući na milijarde ljudi.

- Početak El Ninja će uveliko povećati verovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim delovima sveta i u okeanu - rekao je generalni sekretar SMO Petteri Talas.

Deklaracija je "signal vladama širom sveta da se pripreme za ograničavanje uticaja na naše zdravlje, naše ekosisteme i naše ekonomije".

Da bi spasile živote i sredstva za život, vlade moraju da uspostave sisteme ranog upozorenja i pripremiti se za dalje ometajuće vremenske prilike tokom ove godine, rekao je on.

Podsetimo, prosečna temperatura u svetu izmerena u ponedeljak 3. jula bila je rekordno visoka, preneo je danas Blumberg. Prosečna svetska temperatura bila je 17 stepeni Celzijusa, što predstavlja povećanje od prethodnog rekorda od 16,9 stepeni postignutog u avgustu 2016, prema podacima britanskog Nacionalnog centra za predviđanje uslova u životnoj sredini.

- Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo, to je smrtna presuda za ljude i ekosisteme. Ovo je zabrinjavajuće jer to neće još dugo biti najtopliji dan - rekla je viša predavačica na Institutu za klimatske promene i životnu sredinu u Grantamu, Friderike Oto, i dodala da će vremenski fenomen ''El Ninjo'' ove godine doprineti obaranju više toplotnih rekorda.

Vrućina ovog leta već je ugrozila milione ljudi širom sveta, pa tako Kina prolazi kroz poslednji talas vrućine manje od dve nedelje nakon što su temperature oborile rekorde u Pekingu, navodi Blumberg. Pored toga, ekstremna vrućina u Indiji prošlog meseca povezana je sa smrtnim slučajevima u nekim od njenih najsiromašnijih regiona, velike vrućine su u Teksasu i Severnom Meksiku, dok je u Velikoj Britaniji prošli mesec proglašen za najtopliji jun u istoriji.

Poslednje tri godine bile su neke od najtoplijih zabeleženih, čak i sa sestrinskom fazom El Ninja, La Ninjom - koju obeležavaju temperature okeana niže od prosečnih, piše CNN.

Foto: Pixabay

 

 

"Dvostruki udar" veoma snažnog El Ninja i zagrevanja izazvanog ljudskim faktorom zbog sagorevanja fosilnih goriva doveli su do toga da je 2016. postala najtoplija godina u istoriji, prema SMO, agenciji Ujedinjenih nacija za vremenske prilike, klimu i vodne resurse.

Međutim, prvi El Ninjo koji se razvio u poslednjih sedam godina mogao bi 2023. ili 2024. da obori toplotni rekord iz 2016, saopštila je SMO, dodajući da postoji 90 odsto verovatnoća da će se El Ninjo nastaviti tokom druge polovine 2023. umerenom snagom.

Zajedno sa povećanim zagrevanjem okeana, događaji El Ninja se obično povezuju sa povećanim padavinama u delovima južne Južne Amerike, južnih Sjedinjenih Država, Roga Afrike i centralne Azije. To, takođe, može da pojača teške suše, toplotne talase i požare u Australiji, Indoneziji, delovima južne Azije, Centralne Amerike i severne Južne Amerike. Ostali uticaji uključuju opasne tropske ciklone u Pacifiku i masovno beljenje krhkih koralnih grebena.

El Ninjo bi ove godine takođe mogao da ugrozi privredni rast SAD, potencijalno da utiče na sve, od cena hrane do prodaje zimske odeće, pokazalo je nedavno istraživanje. Studija je pripisala 5,7 milijardi dolara globalnog gubitka prihoda El Ninju 1997-98 i 4,1 milijarde dolara gubitaka El Ninju 1982-83.

Svet bi takođe mogao da bude privremeno gurnut preko 1,5 stepeni Celzijusa zagrevanja iznad predindustrijskog nivoa – ključna prekretnica iza koje bi se šanse za ekstremne poplave, sušu, požare i nestašicu hrane mogle dramatično povećati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija