• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.07.2023

19:28

Sa fronta na pregovarački sto! Da li će Vašington izigrati Zelenskog? Šta se Lavrov dogovorio sa američkim zvaničnicima na tajnom sastanku?

Tanjug/AP

Vesti

Sa fronta na pregovarački sto! Da li će Vašington izigrati Zelenskog? Šta se Lavrov dogovorio sa američkim zvaničnicima na tajnom sastanku?

Podeli vest

Grupa bivših visokih američkih zvaničnika imala je tajne sastanke sa istaknutim Rusima za koje se veruje da su bliski Kremlju i, u najmanje jednom slučaju, sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, objavila je američka televizija En-Bi-Si (NBC) pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema tim izvorima, glavni cilj sastanaka je bio postavljanje temelja za pregovore o okočanju rata u Ukrajini.

Kako se navodi, Lavrov se u aprilu u Njujorku na nekoliko sati sastao sa bivšim američkim zvaničnicima, a na dnevnom redu su bila neka od najsloženijih pitanja vezana za rat u Ukrajini, poput sudbine teritorija pod ruskom kontrolom koje Ukrajina možda nikada neće moći da oslobodi.

Pored toga, razgovaralo se i o potencijalnom diplomatskom izlazu iz situacije koji bi bio podnošljiv za obe strane. Na tom sastanku je navodno bio bivši diplomata i odlazeći predsednik uticajnog tink tenka CFR (Savet za spoljne poslove) Ričard Has, kao i ekspert za Evropu Čarls Kapčan i stručnjak za Rusiju Tomas Grejem.

Obojica su bivši zvaničnici Bele kuće i Stejt departmenta i ujedno članovi CFR-a. Sastanak sa Lavrovom održan je tokom njegove kratke posete SAD kada je predsedavao Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, a otprilike u isto vreme, Has i Kapčan su objavili analizu u listu "Foreign Affairs", koji objavljuje CFR, u kom su opisali "plan za prelazak sa bojnog polja za pregovorački sto".

Otprilike u isto vreme Has i Kapčan su napisali poduži članak u časopisu Foreign Affairs, koji objavljuje Savet za spoljne poslove, izlažući ono što su opisali kao "plan za prelazak sa bojnog polja na pregovarački sto".

U tekstu "Zapadu je potrebna nova strategija u Ukrajini", oni su predvideli da će verovatno doći do zastoja nakon ukrajinske kontraofanzive i predložili su Vašingtonu da postavi osnove za prekid vatre i stvaranje "demilitarizovane zone".

Ciljevi tajnih sastanaka su, piše NBC, održavanje otvorenih komunikacionih kanala sa Rusijom, ali i pronalaženje prostora za buduće pregovore i kompromise vezane za rat. Neimenovani izvori američke televizije rekli su da su se sastanci održavali uz znanje američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali ne i po njegovom nalogu, a nakon sastanka sa Lavrovom, bivši zvaničnici su o razgovoru informisali Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Na jednom od sastanaka sa ruskom stranom učestvovala je i Meri Bet Long, bivša pomoćnica američkog ministra odbrane, a u okviru tajnih razgovora, najmanje jedan bivši američki zvaničnik je otputovao u Rusiju. Osim Lavrova, sa ruske strane, u razgovorima su učestvovali akademici, šefovi velikih istraživačkih centara i instituta, kao i druge osobe iz spoljnopolitičkog establišmenta za koje se smatra da su bliske predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ili da su u redovnom kontaktu sa donosiocima odluka u Kremlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija