• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2023

22:54

Uoči 500. dana rata sa Rusijom: Zelenski u poseti kod Erdogana u Turskoj

EPA

Vesti

Uoči 500. dana rata sa Rusijom: Zelenski u poseti kod Erdogana u Turskoj

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Tursku gde se odmah sastao sa kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, nekoliko dana uoči važnog samita NATO-a i uoči 500. dana od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Ova poslednja etapa međunarodne turneje ukrajinskog predsednika, koja ima za cilj da obezbedi više zapadnog naoružanja i podršku ambicijama Kijeva da se pridruži NATO-u, ujedno je i njegova prva poseta Turskoj od početka ruske invazije u februaru 2022.

Gotovo istovremeno, Vašington je danas na samitu alijanse u utorak i sredu u Viljnusu upozorio da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Dogovor o žitu

Kijev ima „puno koraka da uradi pre nego što postane član“ Severnoatlantskog saveza, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Osim samita NATO-a, očekuje se da će razgovori Zelenskog sa turskim predsednikom, koji ima bliske veze i sa Kijevom i sa Moskvom, biti fokusirani na sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Sporazum o žitu iz jula 2022. koji sponzorišu UN i Turska ističe 17. jula, a Rusija je rekla da ne vidi razlog da ga produži. Zelenski je u tvitu pojasnio da će se razgovori doticati „obnove Ukrajine“ i „odbrambenih ugovora“.

Zelenski će verovatno ubediti Erdogana da učini ustupke da bi Švedska ušla u NATO
Kremlj je rekao da će veoma pažljivo pratiti razgovore u Turskoj, obećavajući da će održati "konstruktivno partnerstvo sa Ankarom" i pozdravljajući "posredničku" ulogu turskog predsednika.

Prema analitičarima, Zelenski će verovatno pokušati da natera svog turskog kolegu da Švedskoj da zeleno svetlo za pridruživanje alijansi, dok se zvaničnici NATO-a i dalje nadaju da će ubediti Ankaru da ukine veto na tu odluku.

Erdogan je danas nagovestio da će Turska doneti "najbolju odluku, kakva god da je" u vezi sa članstvom Švedske.

Turski predsednik kaže da Švedska krije članove militantnih grupa, uglavnom pristalice Kurdistanske radničke partije (PKK), koju optužuje za organizovanje protesta i finansiranje terorističkih grupa.

Zelenski: Mislim da u ovoj oblasti nema dovoljno jedinstva

Pre Turske, ukrajinski lider je posetio Slovačku, Češku i Bugarsku. On je u Bratislavi izrazio žaljenje zbog nedostatka jedinstva unutar NATO-a oko ulaska Švedske i Ukrajine.

- Mislim da u ovoj oblasti nema dovoljno jedinstva. I ovo je pretnja snazi alijanse (...) To je veoma važno za bezbednost celog sveta - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Rusija računa na „slabost i razjedinjenost alijanse“, naglasio je on, pozivajući na nove programe vojne pomoći Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg organizuje sastanak turskih i švedskih lidera u ponedeljak u Litvaniji, uoči samita NATO-a, kako bi pokušao da prevaziđe tursko protivljenje članstvu Švedske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!
Politika

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja boravio je danas u Severnoj Mitrovici, gde je posetio novootvoreni lokal Misini, a na pitanje zašto ranije nije dolazio, odgovorio je da "nema više Radoičića i da je sada bezbedno", prenosi Kossev.

02.10.2024

19:50

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija