• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

08.07.2023

12:39

Koju igru igra Erdogan? Šok za Putina, turski lider na sastanku sa Zelenskim iznenadio sve, Kijev ima otvoren put u NATO!

EPA

Vesti

Koju igru igra Erdogan? Šok za Putina, turski lider na sastanku sa Zelenskim iznenadio sve, Kijev ima otvoren put u NATO!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je nakon razgovora s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim da Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a.


- Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon sastanka koji je se završio kasno u petak, a trajao više od 2,5 sata.
Zelenski je pozvao Erdogana na takozvani "globalni samit mira" koji priprema Ukrajina.

- Zahvalan sam Turskoj za podršku 'formuli mira', koju sam predstavio prošle godine. Aktivno radimo na realizaciji tačaka formule, pripremamo globalni samit mira. Veoma je važno da Turska bude među liderima i u tom poslu - rekao je Zelenski.

Foto: EPA

Volodimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan

 

Erdogan je istakao da se nada da će „prehrambeni sporazum“, kojim se reguliše izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora, biti produžen nakon 17. jula, kada mu ističe rok. Turski predsednik je izjavio da očekuje razgovor s ruskim liderom Vladimirom Putinom o „prehrambenom sporazumu“, kako preko telefona, tako i uživo.

- Produžavamo napore u vezi sa žitnim koridorom. Mislimo o tome koliko možemo da produžimo sporazum posle 17 jula. Očekujemo da se on produžava najmanje jednom u tri meseca, a u celini da se mehanizam produži na dve godine. Očekujem da ću ovo pitanje razmotriti s poštovanim gospodinom Putinom kako telefonskom diplomatijom, tako i lično. To je jedno od naših glavnih pitanja - rekao je Erdogan.

 

 

On je naveo da očekuje posetu Putina Turskoj u avgustu.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin je u junu izjavio da Rusija radi na tome da 18. jul bude poslednji dan važenja "dogovora koji se ne ispunjava". I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da nema preduslova za produžavanje prehrambenog sporazuma, jer onaj deo dokumenta koji se tiče Rusije nije ispunjen.

"Prehrambeni sporazum" su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije. Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija