• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

14.07.2023

00:15

Bugarska šalje Ukrajini 100 oklopnjaka! Sofija nije dobro čula, ili nije shvatila, Putinovu poruku!

printscreen Telegram

Vesti

Bugarska šalje Ukrajini 100 oklopnjaka! Sofija nije dobro čula, ili nije shvatila, Putinovu poruku!

Podeli vest

Bugarska poslati 100 oklopnih vozila u Ukrajinu, prenose "Novinite". Sofija očiogledno nije dobro čula, ili shvatila, poruku lidera Rusioje Vladimira Putina, koji je ponovo poručio da će tenkovi i transporteri koje dobije Kijev biti uništeni i da oni odlično gore!

Parlamentarac iz Bugarske Ivajlo Mirčev ističe kako postoji inicijativa da se pošalju oklopna vozila Ukrajini iz skladišta ministarstva unutrašnjih poslova, a da to ne naškodi rezervama vojske. 

- Predlažemo to kao nacrt u parlamentu. Procenjujemo da će biti oko 100 vozila -  rekao je .
Prema njegovim rečima, inicijativu je podržao premijer Nikolaj Denkov, ministri policije i odbrane, i parlamentarne grupe GERB i DPS, uključujući i lidera GERB Bojka Borisova.

Kao rezultat, Bugarska će očekivati kompenzaciju od SAD.

Oklopna vozila su stara 40 godian i nisu napuštala skladišta 40 godina, dodao je Mirčev.

- Ukrajinci su dokazali da mogu sve sa onim što dobiju - istakao je Mirčev.

Prethodno je Alijansa, tokom samita NATO, obećala da će Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrednosti višoj od 1,5 milijardi evra1

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ističe da su sastanci u Viljnusu bili su veoma produktivni. 

Kako navodi Rojters, paket pomoći uključuje paket pomoći iz Nemačke od 700 miliona evra, u koji je uključeno 25 tenkova ''Leopard 1A5''.

Reznikov je pozdravio pakete vojne pomoći iz Francuske, Britanije, Holandije, Kanade i Norveške i iz Australije, koja nije članica NATO, a čiji se premijer sastao sa Zelenskim u Viljnusu.

Lideri zemalja članica NATO izjavili su na samitu da bi Ukrajina, trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži vojnom savezu u nekom trenutku u budućnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da nove isporuke oružja Ukrajini neće ništa promeniti na bojnom polju, već će samo dodatno eskalirati sukob.

Putin je u obraćanju na televiziji, nakon završetka samita NATO u Viljnusu istakao da će tenkovi koje zapadne sile budu poslale Ukrajini biti ''prioritetne mete'' za ruske snage na frontu.

- Strani tenkovi gore bolje od vozila sovjetske proizvodnje - rekao je Putin, a prenosi RIA.
Kako prenosi Rojters, Putin je ponovio da se protivi ulasku Ukrajine u Alijansu, uz objašnjenje da bi to ugrozilo bezbednost Rusije.

Govoreći o produženju sporazuma o izvozu žita Crni morem, on je rekao da bi Rusija mogla da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitu dok druge strane ne ispune svoja obećanja.

Sporazum, koji omogućava bezbedan izvoz ukrajinskog žita i đubriva iz crnomorskih luka, ističe sledećeg ponedeljka, podseća Rojters.

Moskva je više puta zapretila da će blokirati svoje produženje zbog aspekata njegove primene koji utiču na izvoz iz Rusije.

Putin je istakao da je Rusija u kontaktu sa UN po tom pitanju, ali je rekao i da nije video poruku koju mu je poslao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, u kojoj se predlaže kompromis kako bi se produžio sporazum.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija