• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

17.07.2023

17:30

Herš razotkrio predsednika Amerike: Švedska u NATO, a Turskoj kredit vredan desetine milijardi!

Tanjug/AP/Susan Walsh

Vesti

Herš razotkrio predsednika Amerike: Švedska u NATO, a Turskoj kredit vredan desetine milijardi!

Podeli vest

Prvi čovek Bele kuće "potplatio" je turskog kolegu novcem od MMF! Ovo tvrdi američki istraživački novinar Simor Herš (86), dobitnik Pulicerove nagrade, koji navodi da je Džozef Bajden ponudio Redžepu Tajipu Erdoganu kredit težak između 11 i 13 milijardi dolara, a zauzvrat tražio da ovaj ratifikuje kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO bloku.

Herša je "anonimni izvor" obavestio da je Bajden obećao da će MMF uspostaviti preko potrebnu kreditnu liniju za Tursku.

- Ovo je trebalo da bude zauzvrat - sugerisao je Herš - da Erdogan otkloni prigovor Ankare da se Stokholm pridruži vojnom bloku koji predvodi Amerika i to uoči samita NATO koji je minule nedelje održan u Litvaniji.

Turska se protivila pristupanju Švedske bloku, uglavnom zbog stava Ankare da Stokholm pruža utočište militantima iz Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je bila umešana u oružani sukob sa turskom državom osamdesetih godina prošlog veka.

Erdogan, koji je ponovo izabran za turskog lidera krajem maja, trenutno se suočava sa ogromnim zadatkom da zameni ili popravi stotine hiljada zgrada oštećenih ili uništenih u februarskim zemljotresima u kojima je život izgubilo najmanje 50.000.

U junskoj finansijskoj analizi turske državne kase, koju je uradio američki Savet za spoljne odnose, navodi se da Turska stoji na ivici "neposredne finansijske krize", suočena sa izborom "između prodaje svog zlata, neizbežnog neplaćanja ili gutanja gorke pilule potpunog preokreta politike i verovatno programa MMF".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija