• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

20.07.2023

00:15

Tramp ukrao drevne jevrejske relikvije, Izrael zahteva da ih vrati, ali... Šta ako su u Trampovom WC-u?!

Tanjug/AP

Vesti

Tramp ukrao drevne jevrejske relikvije, Izrael zahteva da ih vrati, ali... Šta ako su u Trampovom WC-u?!

Podeli vest

Bivši američki predsednik Donald Tramp ukrao je drevne jevrejske relikvije, piše izraelski list "Haarec". U pitanju su predmeti koje je izraelska uprava za antikvitete poslala Beloj kući 2019. za proslavu velikog jevrejskog praznika Hanuke, pod uslovom da za nekoliko nedelja budu vraćene. Predmeti, međutim, do danas nisu vraćeni Izraelu, a izgleda da se nalaze u Trampovoj vili Mar-a-Lago na Floridi.

Tramp je, kako "Haarec" navodi, pre četiri godine pravio ceremoniju paljenja sveća za Hanuku, te je tražio da mu budu poslate drevne relikvije. Izraelska uprava za antikvitete poslala je predmete, među kojima su bile, između ostalog, i drevne keramičke uljane lampe preuzete iz kolekcije nacionalnog blaga. Uslov je bio da sve relikvije budu vraćene za nekoliko nedelja.

Uljane lampe

Izraelske drevne lampe na kraju nisu ni bile izložene u Beloj kući zbog zabrinutosti SAD da možda potiču sa Zapadne obale. Naposletku one su završile u Trampovoj vili u Palm Biču na Floridi. Kako "Haarec" ističe, izraelska vlada je tek nedavno saznala da se relikvije čuvaju u Mar-a-Lagu, te da je nejasno kako su tamo stigle i da li je Tramp svestan da se drevni predmeti nalaze na njegovom imanju.

Izrael Hason, koji je bio direktor izraelske uprave za antikvitete 2019, rekao je za "Haarec" da su se zvaničnici tada plašili da bi predmeti mogli biti oštećeni ako budu vraćeni običnim teretnim brodom.

- Hteli smo da naš čovek ode i vrati ih, ali onda je izbila pandemija kovida-19 i sve je stalo - rekao je Hason za izraelski list.

Stoje u kupatilu

Sadašnji šef uprave za antikvitete Eli Eskozido zatražio je pomoć od izraelskog ministarstva spoljnih poslova, ministra za strateška pitanja Rona Dermera i bivšeg američkog izaslanika u Izraelu Dejvida Fridmana, ali do danas nije uspeo da vrati relikvije.

Međutim, neimenovani izraelski zvaničnik kaže da je situacija nastala zbog "nesporazuma". On tvrdi da se uprava za antikvitete "probudila prekasno" i da je trebalo da pokuša da reši problem ranije. Drugi izvor, na koji se poziva "Haarec", rekao je da se ne bi iznenadio ako se relikvije "na kraju pronađu u nekom kupatilu" u Mar-a-Lagu.

Optuženi jer su trvrdili da je Bajden izgubio

Sud u američkoj saveznoj državi Mičigen zvanično je optužio 16 osoba da su potpisivale dokumentaciju u kojoj su lažno tvrdile da je Donald Tramp pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine, a da je Džo Bajden izgubio. Svako od njih optužen je po osam tačaka, među kojima  falsifikovanje, zaveru da se počini falsifikat, zaveru da se izvrši falsifikovanje izbornog zakona i falsifikovanje izbornog zakona.
Među 16 optuženih su bivši kopredsedavajući Republikanske stranke u Mičigenu Mešon Medok i članica Republičkog nacionalnog komiteta Keti Berden.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija