• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: GT/Informer

01.08.2023

22:47

SAD u Presijski zaliv poslale dodatne ratne brodove i avione, iranski odgovor je Abu Mahdi, paklena raketa se ne može zaustaviti!

Fotoilustracija

Vesti

SAD u Presijski zaliv poslale dodatne ratne brodove i avione, iranski odgovor je Abu Mahdi, paklena raketa se ne može zaustaviti!

Podeli vest

Pentagon je prošle nedelje najavio da će rasporediti dodatne ratne brodove i ekspedicionu grupu marinaca u Persijski zaliv kako bi "odvratili" Iran od zaplene tankera. Teheran je upozorio da prisustvo vojske susednih država koje nisu deo Persijskog zaliva neće doprineti regionalnoj bezbednosti.

Komandanti iranske armije i Korpusa garde islamske revolucije posle odluke SAD da pojačaju svoje prisustvo u Persijskom zalivu, upozoravaju  da će Islamska Republika preduzeti neophodne mere da se zaštiti.

- Uzimajući u obzir sposobnosti svojih oružanih snaga u pogledu plovidbe i bezbednosti vazduhoplovstva u regionu Persijskog zaliva, Iran zadržava pravo da napravi neophodne mere odvraćanja u skladu sa pravilima i propisima međunarodnog prava, i u tom smislu koristiće svoja neotuđiva prava - rekao je glavnokomandujući vojske Abdolrahim Musavi, govoreći na marginama velike vazdušne vežbe.

- Amerikanci su godinama dolazili i odlazili iz regiona sa svojim lažnim iluzijama, ali će bezbednost regiona postati održiva samo uz saradnju među zemljama regiona - naglasio je Musavi.

Istovremeno je i na ceremoniji vezanoj za isporuku nove napredne mornaričke krstareće rakete mornarici IRGC-a, komandant mornarice Alireza Tangsiri rekao da će neprijateljski brodovi biti primorani da ostanu hiljadama kilometara dalje kako bi izbegli da se nađu na nišanu rakete.

- Možemo ispaliti projektil Abu Mahdi iz dubine zemlje, a raketa može da uspešno da izybegne  neprijateljskog elektronskog ratovanja", rekao e Tangsiri.

Iran, podsetimo, tvrdi da je Abu Mahdi kao „među najboljim projektilima svoje klase na svetu, da ima veliku razornu moć i da može da savlada geografske prepreke i neprijateljske odbrambene sisteme. Raketa ima domet od preko 1.000 km.

- Raketa ima veoma nizak plafon leta i veoma veliki domet, teško se može pratiti - rekao je komandant Tangsiri.

Nova raketa je nazvana po Abu Mahdiju al-Muhandisu, pokojnom komandantu iračke milicije koji je ubijen u američkom atentatu u Bagdadu u januaru 2020. zajedno sa komandantom snaga IRGC Kuds Kasemom Sulejmanijem, koji je bio u tajnoj mirovnoj misiji usmerenoj na normalizacija odnosa između Irana i Saudijske Arabije.

Napetosti u Zalivu Tenzije

u Persijskom zalivu su porasle tenzije ranije ovog meseca nakon što su SAD poslale borbene avione F-16 i A-10 da patroliraju strateškim vodenim prostorom pravdajući to potrebom da se spreči zaplena brodova od strane Irana.

Prošlog četvrtka Pentagon je najavio raspoređivanje dva amfibijska ratna broda i hiljada marinaca iz 26. marinske ekspedicione jedinice u Zaliv.

- Ovim akcijama Sjedinjene Države pokazuju posvećenost obezbeđivanju slobode plovidbe i odvraćanju iranskih destabilizacionih aktivnosti u regionu - navodi se u saopštenju Pentagona.

Prošle nedelje je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani naglasio da „Iran sa osetljivošću prati svaki nezakonit i nekonstruktivan čin koji utiče na bezbednost regiona" i da će „obratiti posebnu pažnju na sve provokativne i nezakonite poteze, posebno u blizini svojih granica".

Foto: Printskrin

Abu Mahdi, za ovaj projektil Teheran tvrdi da je nezaustavljiv

Iran ima jednu od najvećih i tehnološki najnaprednijih vojski na Bliskom istoku. Opremljen je asortimanom domaćih projektila, ratnih brodova i sistema protivvazdušne odbrane. Ovi sistemi su dizajniranih posebno za asimetrično ratovanje protiv mnogo većeg i moćnijeg neprijatelja. Teheran je poslednjih godina više puta isticao da neće tolerisati upade u svoj vazdušni i morski prostor. Tako je i srušio 220 miliona dolara vredan američki špijunski dron iznad Ormuskog moreuza u junu 2019.

Persijski zaliv je jedno od strateški najvažnijih vodenih površina na svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija