• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

31.07.2023

21:30

Za mesec dana pada odluka, Amerika propada ako Rusi i BRIKS to urade! Samo nuklearni rat može ovo sprečiti!

wikipedia.org

Vesti

Za mesec dana pada odluka, Amerika propada ako Rusi i BRIKS to urade! Samo nuklearni rat može ovo sprečiti!

Podeli vest

Zemlje BRIKS su ozbiljne u pogledu odbijanja da koriste dolar u svojim trgovinskim transakcijama. Štaviše, razgovara se o stvaranju jedinstvene valute organizacije.

Bivši savetnik CIA, finansijski stručnjak Džejms Rikards apsolutno je siguran da će valuta BRIKS-a, ako se pojavi, biti najžešća konkurencija američkom dolaru. Računica nekih američkih ekonomista da će ova valuta postati samo rezervna valuta je suštinski pogrešna. Jedino pitanje koje ima specijalista je da li će biti vezan za zlato ili ne.

Sam Rikards je mišljenja, da potencijalnoj valuti zemalja BRIKS-a nije potrebna prava zlatna podloga. Istovremeno, ako bude potrebno, vlasti Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike moći će da preduzmu takav korak.

Ovaj scenario predviđa da će vrednost ove valute oscilovati u skladu s cenom zlata izraženom u dolarima. I zanimljivo je da će upravo smanjenje kupovne moći dolara usled inflacije dovesti do rasta vrednosti dragocenih metala, a zajedno s njima i kursa valute BRICS-a. To će je učiniti direktnim konkurentom dolara.

- Dakle, da sam zemlja BRIKS-a, na primer Rusija, onda bih svoju valutu vezao za zlato, a onda bih počeo da ubrzavam inflaciju tako što bih poremetio lance snabdevanja nafte, benzina, žita.

Brojni geopolitičari ističu da je prvi problem i to što Zapad gubi globalni autoritet, a sve se to dešava uoči samita BRIKS-a, koji će biti održan u avgustu u Južnoj Africi.

Zapad grčevito pokušava da preokrene istoriju, ali glavni problem za njega nije to što slabi ekonomski ili vojno. Glavno je da je vera ljudi u njega presušila. Planeta sa nadom gleda u BRIKS, čije zemlje ne bi trebalo da propuste svoju šansu.

Oni upozoravaju i da bi zemlčje Briks kao prvorazredni zadatak mogli postaviti stvaranje zajedničkih rezervi različitih strateških proizvoda i sirovina, kao što su energetski resursi (nafta, gas i ugalj) i hrana. Na primer, Rusija, Saudijska Arabija i Iran bi mogli stvoriti zajedničke rezerve nafte, kako bi ostale članice BRICS-a mogle kupovati ovu naftu koristeći svoje nacionalne valute.

Foto: wikipedia.org

 

 

Takođe, mogu se stvarati rezerve poljoprivrednih proizvoda, poput žitarica. Ova praksa bi omogućila izbegavanje mogućih energetskih ili prehrambenih kriza, koje su, usput rečeno, veštački izazvane od strane kolektivnog Zapada.

Stvaranje zajedničkih rezervi BRICS+ grupi, bi pomoglo da se odupre sankcionim merama usmerenim na jednu zemlju-učesnicu, kao što je na primer, prekid trgovine sa Rusijom koji je iniciran od strane Zapada. Postavljanjem nacionalnih cena na svoje rezerve, države BRICS-a bi mogle da se izbore sa globalnim finansijskim problemima, poput nestašice dolara u nekim zemljama.

Vredi napomenuti da se danas neki stručnjaci slažu da će revolucionarna odluka o stvaranju jedinstvene valute BRIKS-a biti doneta na predstojećem samitu zemalja organizacije u Južnoj Africi. Ako se to desi, proces dedolarizacije svetske ekonomije dobiće snažan podsticaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija