• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

03.08.2023

19:24

Trampa terete za 78 krivičnih dela, preti mu 561 godina robija! Oko suda specijalci, policijski psi... Kreće proces veka!

Tanjug/AP

Vesti

Trampa terete za 78 krivičnih dela, preti mu 561 godina robija! Oko suda specijalci, policijski psi... Kreće proces veka!

Podeli vest

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp suočava se sa 78 optužbi koje bi mogle da „povuku" kaznu zatvora od 561 godine. Oko suda i u samoj zgradi preduzete su dodatne mere sigurnosti, koje uključuju pripadnike bezbednosnih agencija, tajnih službi i policije, prenosi Rojters.Ispred zgrade suda postavljene su zaštitne ograde, a uz brojne medijske ekipe okupile su se i Trampove pristalice.

Očekuje se da će Tramp u Vašington stići avionom iz Nju Džerzija jedan sat pre zakazanog ročišta u 16 sati po lokalnom vremenu, odnosno 22 po srednjoevropskom.

Tramp je optužio „korumpiranu" administraciju Džozefa Bajdena da vodi politički lov na veštice.

- S obzirom na to da me je korumpirano ministarstvo pravde pokvarenog Džoa (Bajdena) još jednom protivpravno optužilo, izveštaji pokazuju da bih sada mogao da se suočim sa zatvorskom kaznom od 561 godinu zbog levičarskog lova na veštice - navodi se u navodi se u Trampovom mejlu za prikupljanje sredstava, koji je objavilo nekoliko američkih medija.

Tramp je naglasio da se „beskrajni lov na veštice" ne odnosi na njega, već na oduzimanje slobode Amerikancima, i pozvao pristalice da stanu uz njega „u ovim mračnim vremenima".

Prema najnovijoj optužnici Ministarstva pravde, bivši predsednik Donald Tramp sada se suočava sa ogromnih 78 tačaka optužbe i, ukoliko bude osuđen na maksimalnu kaznu po svakoj tački, teoretski bi se suočio sa stotinama godina zatvora.

Gotovo da nema šanse da će se to dogoditi, jer sudije retko izriču maksimalne kazne i često dozvoljavaju optuženima da istovremeno služe jednu kaznu za više tačaka. Ali duga lista optužbi i kazni služi kao podsetnik situacije u kojoj su Sjedinjene Države i sam Tramp, navodi „Blumberg".

Lista optužnica Ministarstva odbrane, tužilaštva Menhetna, zadržavanja poverljivih dokumenata:

Za koruptivno ometanje zvaničnog postupka (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina zatvora.
Za zaveru radi ometanja zvaničnog postupka (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina zatvora.
Za zaveru za pretnju ili ugnjetavanje nekoga ko koristi ustavno pravo (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 10 godina zatvora.
Za zaveru za prevaru Sjedinjenih Država (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 15 godina.
Za čuvanje informacija o nacionalnoj odbrani (32 tačke optužbe) maksimalna kazna je 10 godina po svakoj tački.
Za zaveru radi ometanja pravde (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina zatvora.
Za zadržavanje evidencije iz službenog postupka (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina zatvora.
Za skrivanje spisa iz službenog postupka (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina zatvora.
Za skrivanje dokumenata od saveznih istražitelja (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna zatvora je 20 godina.
Za šemu za prikrivanje krivičnog dela u slučaju poverljivih dokumenata (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 5 godina zatvora.
Za laganje američke vlade maksimalna zatvorska kazna je 15 godina.
Za menjanje, uništavanje ili skrivanje nečega što je tražila vlada (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina zatvora.
Za koruptivno menjanje, uništavanje ili skrivanje nečega što je tražila vlada (jedna tačka optužbe) maksimalna kazna je 20 godina.
Za falsifikovanje poslovne evidencije (34 tačke optužbe) maksimalna kazna zatvora je 4 godine za svaki slučaj.

Tramp bi trebalo da se pojavi pred sudijom u Vašingtonu u vezi sa tužbom Ministarstva pravde da je, navodno, bio organizator zavere da ostane na vlasti i posle izbornog poraza 2020.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija