• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

07.08.2023

07:00

Strava i užas! Koga to Kijev šalje na prve linije?! Ispovest zarobljenog Ukrajinca ledi krv u žilama!

Reuters

Vesti

Strava i užas! Koga to Kijev šalje na prve linije?! Ispovest zarobljenog Ukrajinca ledi krv u žilama!

Podeli vest

Kijev na prevaru baca invalide i starije ljude u kontraofanzivu na delove fronta u kojima se trenutno vode najteže borbe, rekao je za RIA Novosti jedan od ukrajinskih ratnih zarobljenika Jurij Romanjuk.

Grupa ukrajinske vojske iz 137. bataljona marinaca mobilisana je pre godinu dana u oblastima Volin i Rivne u zapadnoj Ukrajini. Većina njih ima zdravstvenih problema.

- Na primer, ja sam invalid treće grupe, imam hipertenziju - rekao je za RIA Novosti Jurij Romanjuk, rođen 1973. godine.

Međutim, vojna kancelarija ih je označila kao delimično sposobne i uverila da će samo čuvati aerodrom.

- Početkom jula su nas postrojili na aerodromu i rekli – ti, ti i ti odlazite - priseća se Romanjuk.

Oni su poslati na poligon u Lavovsku oblast na obuku. Iz razgovora među sobom, vojska je shvatila da se obučavaju za učešće u ukrajinskoj kontraofanzivi. Nakon učenja na poligonu, poslati su na istok.

- Rečeno nam je da se nećemo boriti, već da ćemo samo čuvati punktove i  već oslobođene teritorije. Prvo sam verovao, a onda sam shvatio da to nije tako - rekao se Romanjuk.

Nekoliko dana kasnije, vojska je dovedena u selo Staromajorsko, a na licu mesta se ispostavilo da su na samoj liniji fronta - bukvalno 400 metara od ruskih trupa.

- Vrata borbenog vozila su se otvorila. Nije bilo cele zgrade, drveće je bilo visoko samo pola metra od zemlje. Ubrzo je počelo granatiranje. Sakrili smo se. Kontaktirao sam štab, rekli su mi: smiri se, sve je pod kontrolom - izjavio je Romanjuk za RIA novosti.

Međutim, ubrzo su se iznad njih pojavili dronovi.

- Shvatio sam da je sve daleko od kontrole - priseća se ratni zarobljenik.

Konačno, ubrzo su borci čuli mitraljesku paljbu iznad svojih glava i pojavili su se ruski borci.

- Vikali su nam "Izađite i predajte se, ako hoćete da živite, inače ćemo baciti granatu“ - rekao je on.

Ukrajinski vojnik uvređen je ovakvim činom njegove komande.

- Rečeno nam je da će nas promeniti (sa prve linije fronta će nas poslati u pozadinu – prim. aut.), ali to je bila obmana - rekao je Romanjuk

On se nada da će kapetan, koji je video njihovo hvatanje uz pomoć drona, bar obavestiti komandu i rodbinu zatvorenika da su živi.

Selo Staromajorsko na zapadu DNR , u blizini granice sa Zaporoškom oblašću , postalo je mesto intenzivnih borbi. Ukrajinske snage bezbednosti bezuspešno pokušavaju da probiju rusku odbranu ovde i stignu do Azovskog mora .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija