• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.08.2023

14:50

(VIDEO) "Luna 25" premna! Rusija izvršila poslednje pripreme za lansiranje

printscreen

Vesti

(VIDEO) "Luna 25" premna! Rusija izvršila poslednje pripreme za lansiranje

Podeli vest

Rusija je izvršila danas završne pripreme za lansiranje svoje prve lunarne svemirske letelice posle 47 godina dok se priprema da bude prva zemlja koja će sleteti na južni pol Meseca koji možda ima značajne naslage leda.

Raketa "Sojuz 2.1v", koja nosi letelicu "Luna-25", poleteće sa kosmodroma "Vostočni" rano u petak i sleteće na Mesec do 23. avgusta, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos, preneo je Rojters.

Ova ruska lunarna misija prva je od 1976. godine. Roskosmos je naveo da će "Luna-25", koja teži 1,8 tona, biti na Mesecu najmanje godinu dana i da će uzimati uzorke.

Američki astronaut Nil Armstrong stekao je slavu 1969. godine kao prva osoba koja je hodala po Mesecu, ali je sovjetska letelica "Luna-2" bila prva svemirska letelica koja je stigla na površinu Meseca 1959. godine, a misija "Luna-9" je 1966. godine prva izvršila meko sletanje na Mesec.

Velike sile kao što su SAD, Kina, Indija, Japan i EU ispituju mesec poslednjih godina, iako japansko sletanje na Mesec nije uspelo prošle godine a izraelska misija je propala 2019. godine. Nijedna zemlja još nije izvršila meko sletanje na južni pol Meseca, a Rusija će sada to pokušati da uradi.

Grub teren otežava sletanje na južni pol Meseca, ali otkrivanje vodenog leda može biti istorijsko jer bi mogao da se koristi za ekstrakciju goriva i kiseonika, kao i za vodu za piće, navela je britanska agencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija