• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

10.08.2023

18:27

(VIDEO) Kinezi zaledili NATO i Kijev! Su-57 i super-dron Ohotnjik su smrtonosni tandem - Ako ih Moskva upotrebi...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Kinezi zaledili NATO i Kijev! Su-57 i super-dron Ohotnjik su smrtonosni tandem - Ako ih Moskva upotrebi...

Podeli vest

Rusija završava testiranja svog teškog jurišnog drona „Ohotnjik" („Lovac"). Za mesec-dva počinje masovna (serijska) proizvodnja u Novosibirskom avio-zavodu „Čkalov". Ohotnjik" je klasični dron, ali se pretpostavlja da se njegoviom letom i dejstvima, po pravilu, neće upravljati sa zemlje već iz vazduha, tačnije iz ruskog lovca pete generacije Su-57, sa kojim je u tandemu bio više puta testiran i pokazao se brutalnim.

Ovaj dron će imati, kako se procenjuje, veliki uticaj na razvoj ne samo kompanije „Suhoj", već i cele ruske vojne industrije.

„Ohotnjik" je najteža bespilotna letelica na svetu. Napravljen je u formi „letećeg krila", a uzletna težina mu je 25 tona. Može da leti supersoničnom brzinom do 1.400 km/h. U stanju je da se digne i na visinu do 18 kilometara, a bez spuštanja može da preleti do 6.000 kilometara.

Neki su, pogotovo u početku, bili skloni da ovaj dron  smatraju bombarderom ili lovcem, iako je inferioran u odnosu na lovce dizajnirane za sticanje nadmoći u vazduhu.

   „Ohotnjik" podseća na američki bombarder B-2 Spirit, koji je kreiran prema aerodinamičkoj šemi „letećih krila" sa korišćenjem stelt tehnologija. U principu, tu se sličnosti završavaju.

B-2 ima neuporedivo veću masu (uzletna težina mu je 171 tona, plus borbeno opterećenje do 27 tona), a i namena mu je drugačija jer je bombarder.

„Ohotnjik" je klasični dron, ali se pretpostavlja da se njegoviom letom i dejstvima, po pravilu, neće upravljati sa zemlje već iz vazduha. Od strane ruskog lovca pete generacije Su-57, sa kojim je u tandemu bio više puta testiran.

Su-57 će ga usmeravati ka kopnenim i vazdušnim ciljevima i istovremeno štititi od neprijateljskih vazdušnih napada.

Kineski vojni stručnjaci su ocenili da će Su-57 i „Ohotnjik" biti „smrtonosna nebeska sila" i da će glavni zadatak novog ruskog drona biti uništavanje neprijateljskih  lovaca, bombardera, helikoptera.

Pored prototipa, u Novosibiru su proizvedena još tri „Ohotnjika". Zapravo, verovatno i mnogo više od tri. Ministarstvo odbrane će u 2024-oj kupiti desetine takvih bespilotnih letelica.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija