• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

21.08.2023

22:35

(VIDEO) Ukrajinski general zaledio NATO! F 16 nema šanse, na jedan avion Rusi šalju devet suhoja i migova!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) Ukrajinski general zaledio NATO! F 16 nema šanse, na jedan avion Rusi šalju devet suhoja i migova!

Podeli vest

General Nikolaj Oleščuk, komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga (UAF), izdao je ozbiljno upozorenje u vezi sa bezbednošću ukrajinskih aviona. On nedvosmisleno navodi da su ovi avioni u neposrednoj opasnosti da budu gađani onog trenutka kada se polete sa asfalt!

General je dalje elaborirao intenzitet pretnje, otkrivajući da se u jednom mučnom slučaju jedan ukrajinski avion našao pod napadom čak devet ruskih aviona. Ova oštra tvrdnja naglašava ozbiljnost opasnosti sa kojom se ukrajinski avioni suočavaju u trenutnoj političkoj klimi.

Brutalno upozorenje

General Oleščuk je dao otrežnjujuću izjavu u vezi sa dometom udara ruskog aviona, za koji je naveo da prelazi 200 kilometara. -Protivnički avion je pozicioniran na udaljenosti većoj od 200 kilometara, a naša sopstvena na svega 20 kilometara. Dakle, nema dovoljno vremena da se naši avioni popnu iz baze pre nego što uđu u zonu neprijateljskog udara, pojasnio je general. 

On je dalje upozorio: „Javnost mora biti svesna da su naši avioni pod neposrednom pretnjom napada".

Sve smo češći svedoci sličnih priznanja iz ešalona ukrajinskog vojnog vrha, upućenih ukrajinskim medijima.

U upečatljivom razvoju događaja, holandski premijer Mark Rute najavio je posvećenost i Holandije i Danske da ojačaju kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajine. Dve zemlje će proširiti svoju podršku snabdevanjem borbenih aviona F-16, prema izveštajima svetskih agencija. Ovaj značajan potez proglašen je usred Ruteove ostavke, dodajući još jedan sloj složenosti geopolitičkom pejzažu.

Prema uslovima predviđenim za transfer, neodređena količina aviona biće otpremljena u ovom trenutku, kako je izjavio Rute nakon što se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Ovaj susret se dogodio u vazdušnoj bazi koja se nalazi u Ajndhovenu, regionu u južnoj Holandiji, kako je dokumentovala Bugarska telegrafska agencija ŠBTAĆ.

Nedavna odluka da se Ukrajina oprema F-16 predstavlja značajan potez Sjedinjenih Država, označavajući prvu konkretnu posvećenost takvoj inicijativi. Ovaj značajan razvoj događaja javlja se samo nekoliko dana nakon što je SAD dalo zeleno svetlo za potencijalnu nabavku ovih američkih aviona iz Holandije i Danske, nacija koje ih trenutno poseduju.

Napredni ruski projektili

Zadatak presretanja i neutralisanja ruskih projektila i dronova postaje sve izazovniji za ukrajinske vojne snage, kaže Jurij Ignat, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva. U nedavnom intervjuu za Radio Liberti, Ignat je osvetlio napredne mogućnosti moskovskih projektila, koji mogu da promene svoju putanju u roku od nekoliko sekundi, čineći ih „nevidljivim" za odbrambene sisteme Ukrajine.

Kako je Ignat razjasnio, projektili su uključeni u nemilosrdni ples „stalnih promena kursa". Brz tempo ovih promena ostavlja ukrajinskom vojniku protivvazdušne odbrane jedva dovoljno vremena da „napiše tri reči" u prikazu putanje nadolazeće rakete pre nego što ona već skrene sa putanje. „Ono zatim nastavlja da stalno menja svoj tok", naglasio je on, artikulišući ponavljajuću i nepredvidivu prirodu ovih pokreta.

U ilustrativnom incidentu, rakete koje je lansirala Rusija krenule su na dugu putanju koja je obuhvatala širinu Ukrajine, dosežući čak do najzapadnijeg regiona Lavova. Nakon ovog opsežnog putovanja, ovi projektili su se vratili svojim putem i pogodili vojni aerodrom koji se nalazi u centralnoj ukrajinskoj oblasti Hmeljnicki. Štaviše, autor je aludirao na tehnološku snagu ovih ruskih projektila, naglašavajući njihovu sposobnost da „nestanu" sa radarske detekcije u određenim periodima, izbegavajući tako bilo kakve pokušaje presretanja.

U pronicljivom otkriću koje je dao portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, navedeno je da su ruski dronovi sada usvojili novu strategiju izbegavanja. Uključujući se u manevar koji je opisan kao „kruženje", ovi dronovi imaju za cilj da dezorijentišu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, uzrokujući da izgube pojam o svojoj lokaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Putin treba poput Bizmarka i Staljina da zatvari imperijalni prostor! Dugin najavio šta sledi, za Zapad ovo je smrtna presuda!
Rusija ima plan

Putin treba poput Bizmarka i Staljina da zatvari imperijalni prostor! Dugin najavio šta sledi, za Zapad ovo je smrtna presuda!

Moj prijatelj (avaj, pokojnik), veliki biznismen i patriota Mihail Jurjev, jednom je postavio pitanje: zašto je nulti spoljnotrgovinski bilans idealan, odnosno situacija da zemlja prodaje za isti iznos koliko kupuje (tj. da obim uvoza bude jednak obimu izvoza)? Pritom je zaključio da bi bilo idealno da se spoljna trgovina svede na nulu. To je veoma tačan zaključak.

21.08.2023

20:55

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15