• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.08.2023

11:10

Spremite se! Tektonski potres, BRIKS ruši Ameriku i stvara novi svetski poredak, počinju od - dolara!

EPA

Vesti

Spremite se! Tektonski potres, BRIKS ruši Ameriku i stvara novi svetski poredak, počinju od - dolara!

Podeli vest

Najmanje 40 zemalja zainteresovano da pristupi savezu Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Čak 23 države već su podnele zahtev za članstvo. Svima njima je dosta hegemonije SAD, žele pravedniji svet i trgovinu u sopstvenim valutama umesto dolarom



Ekonomski savez BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) mogao bi da prekine američku dominaciju u svetu. Najmanje 40 zemalja zainteresovano je da se priključi tom savezu, a od njih su već 23 podnele i zvaničan zahtev za članstvo, objavljeno je juče na početku samita BRIKS u Johanesburgu. U pitanju su zemlje poput Bolivije, Kube, Irana, Kazahstana, Indonezije, Turske, Argentine i Saudijske Arabije, koje se kao i osnivači BRIKS zalažu za okončanje hegemonije SAD, za multipolaran, pravedniji svet i trgovinu u sopstvenim valutama, umesto dolarom.

Moćan blok

Velikom, 15. po redu samitu BRIKS prisustvuju predstavnici čak 67 država, uključujući 53 iz Afrike. U pitanju je najveći skup država nezapadnog sveta koji je dosad održan. Kako su organizatori najavili, na samitu, koji se završava sutra, biće reči o proširenju ekonomskog saveza.

Skupu prisustvuju osnivači bloka kineski predsednik Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi, brazilski i južnoafrički lideri Lula da Silva i Siril Ramafosa, dok se ruski predsednik Vladimir Putin obratio preko video-linka (videti okvir), a njegovo mesto je u Johanesburgu zauzeo ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Svi oni su saglasni da bi BRIKS trebalo da se proširi i postane moćan blok, koji bi mogao da parira Zapadu.

Foto: EPA

Lula da Silva, Si Đinping, Sirils Ramafosa, Narendra Modi i Sergej Lavorv u Johanesburgu

 

O tome govore i podaci koje je Lavrov izneo.

- Stanovništvo zemalja BRIKS čini više od 40 odsto svetske populacije. Teritorije te grupe premašuju četvrtinu ukupne svetske teritorije. Procenjuje se da će 2023. godine BRIKS činiti oko 31,5 odsto globalnog BDP (po paritetu kupovne moći), dok je udeo grupe velikih industrijalizovanih zemalja G7 pao na 30 procenata. Prema nekim procenama, kombinovani BDP zemalja BRIKS će 2023. godine premašiti 27,6 biliona dolara - izneo je Lavrov.

On je prethodno u svom članku, pod naslovom "BRIKS: Ka pravednom svetskom poretku", objavljenom u ponedeljak u južnoafričkom listu "Ubuntu", istakao da je međunarodna zajednica umorna od ucena i pritisaka zapadnih elita i njihovih kolonijalnih i rasističkih manira.

"Zato, na primer, ne samo Rusija već i niz drugih zemalja dosledno smanjuju svoju zavisnost od američkog dolara, prelazeći na alternativne sisteme plaćanja i obračune u nacionalnim valutama", napisao je Lavrov.

Timski pristup

Kako je naglasio, BRIKS ipak nema za cilj da zameni postojeće multilateralne mehanizme, a kamoli da postane novi "kolektivni hegemon".

"Naprotiv, zemlje BRIKS su se dosledno zalagale za stvaranje uslova za razvoj svih država, što isključuje 'blokovski' pristup u stilu Hladnog rata i geopolitičke igre. BRIKS nastoji da ponudi inkluzivna rešenja zasnovana na timskom pristupu", naveo je Lavrov.

U prilog tome da bi BRIKS zaista mogao da istisne Ameriku sa svetske scene govori i to što će na samitu tog bloka biti reči i o jačanju finansiranja i pozajmljivanja u lokalnoj valuti u sklopu Nove razvojne banke (NDB), poznatije kao BRIKS banke. Ona je osnovana 2015, a do sada je odobrila 83 investiciona projekta ukupne vrednosti više od 30,1 milijarde dolara. Nedavno je baš Južna Afrika, domaćin skupa, dobila 100 milijardi randa (5,27 milijardi dolara) od banke za izgradnju puteva, vodosnabdevanje i energiju. U pitanju su sve pozajmice u nacionalnim valutama.

Foto: Reuters

Si Đinping i Vladimir Putin na samitu BRIKS-a u ruskoj Ufi 2015. godine

 

Putin: Dedolarizacija nepovratan proces

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima samita BRIKS preko video-linka i rekao da je proces dedolarizacije u obračunima među zemljama tog saveza nepovratan. On je istakao da će i posle ovog samita biti razmotren niz procesa povezanih sa prelaskom na nacionalne valute, a da tu veoma važnu ulogu ima Nova razvojna banka BRIKS, koja se već pokazala kao pandan zapadnim finansijskim institucijama.
- Zemlje BRIKS pojačavaju saradnju u cilju ostvarenja sve većeg ekonomskog rasta i razvoja i to donosi opipljive rezultate. Među nama postoji partnerska podrška, sarađujemo na bazi ravnopravnosti i to je suština našeg strateškog kursa, koji odgovara osnovnom delu svetskog društva, odnosno većini - kazao je Putin.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija