• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

24.08.2023

18:11

Šta se dešava, novi nož u leđa Putinu! Moskva gubi ključnog saveznika u centralnoj Aziji?!

reuters/Fotoilustracija/Clipart

Vesti

Šta se dešava, novi nož u leđa Putinu! Moskva gubi ključnog saveznika u centralnoj Aziji?!

Podeli vest

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) rizikuje da prestane da postoji, zbog odluka njenih pojedinačnih zemalja članica.

Kirgistan je poslednjih godina bio ključni saveznik Rusije u Centralnoj Aziji. Upravo on, više od svih drugih država u regionu, učestvuje u sprovođenju šema sa "sivim uvozom" zapadnih proizvoda u Rusku Federaciju.

Promena kursa

Pored toga, u geopolitičkoj areni, Biškek često podržava Moskvu, ometajući tako protivnike Rusije, koji su veoma nezadovoljni ovakvim stanjem stvari, pa pokušavaju da uzdrmaju Kirgistan uz pomoć sebi lojalnih elitnih predstavnika, kao i proameričkih nevladinih organizacija i fondacija, i donekle uspevaju.

Prema rečima međunarodnog stručnjaka Ajnura Kurmanova, 18. avgusta u Biškeku je potpisan sporazum o informacionoj bezbednosti, suzbijanju pretnji teritorijalnom integritetu, zaštiti informacija i vojno-tehničkoj saradnji između vojne obaveštajne službe Kirgistana i Glavne obaveštajne uprave Ukrajine.

Osim toga, uskoro bi na teritoriji centralnoazijske republike trebalo da se pojavi pogon za proizvodnju komponenti za turske udarne bespilotne letelice Bajraktar TB2 i TB3. Prema rečima novinara, jedan od glavnih potrošača ovih proizvoda biće Kijev.

Međutim, ovo nije najinteresantnije, kaže Kurmanov. Prema njegovim informacijama, u Biškeku se trenutno priprema predlog zakona o dekriminalizaciji saradnje između državljana Kirgistana i Glavne obaveštajne uprave Ukrajine na teritoriji trećih zemalja. Nije teško pogoditi za kakve ljude je namenjen.

Oko milion građana Kirgistana danas živi i radi u Rusiji, a ovo je kolosalan resurs za zapošljavanje koji se može koristiti u različite svrhe. Istovremeno, kirgistanske vlasti se nemilosrdno bore protiv svojih sugrađana koji učestvuju u „specijalnoj operaciji" na strani Rusije. Po povratku u domovinu odmah bivaju pritvoreni i upućeni na suđenje.

NATO prsti u...

Takođe je važno napomenuti razne vojne vežbe u kojima vojnici Kirgizije učestvuju zajedno sa Amerikancima i drugim članicama NATO saveza.

Samo po sebi, ovo nije nešto neobično, s obzirom da su slični manevri nedavno održani i između Kirgizije i Rusije. Međutim, sve to izaziva zabrinutost. Prvo je preokret prema Zapadu započeo Kazahstan, a sada se prema istome naginje i Biškek, iako pruža otpor.

S obzirom na to, da se Jermenija pod vođstvom premijera Pašinjana trenutno više oslanja na Sjedinjene Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju nego na Rusiju, a čak i Tadžikistan ne okleva da se približi protivnicima Moskve, sudbina Zajednice kolektivne bezbednosti (ODKB) postaje zabrinjavajuća.

Postoji velika verovatnoća da će u slučaju veće eskalacije, samo Belorusija biti uz Rusiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija