• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.08.2023

22:53

(VIDEO) Najmanje jedna osoba poginula, sedam teško povređeno u dve eksplozije: Pogledajte trenutak stravičnog praska u Rumuniji!

Printscreen/Youtube

Vesti

(VIDEO) Najmanje jedna osoba poginula, sedam teško povređeno u dve eksplozije: Pogledajte trenutak stravičnog praska u Rumuniji!

Podeli vest

Do ovog trenutka ima najmanje 46 povređenih, nakon eksplozija koje su se dogodile u Krevediji. Nažalost, jedna osoba je preminula.

Najmanje jedna osoba je poginula, a sedam je teško povređeno u dve eksplozije, u subotu uveče, na TNG stanici koja se nalazi na DN 1A, u gradu Krevedija, u Rumuniji, a još dve osobe su nestale. Vlasti u Dambovici su aktivirale Crveni interventni plan.

Do ovog trenutka ima najmanje 46 povređenih, nakon eksplozija koje su se dogodile u Krevediji. Nažalost, jedna osoba je preminula, prenosi Telegraf.rs.

Poruka predsednika Klausa Johanisa:

- Nova tragedija potresla je Rumuniju večeras i duboko sam tužan što su eksplozije u Krevediji rezultirale žrtvama. Porodicama nastradalih upućujem saučešće i povređenima želim brz oporavak. Trenutno, nulti prioritet je da se pogođenima pruži sva neophodna podrška i olakša im pristup hitnom lečenju. Čim se situacija u rizičnoj zoni stabilizuje, mora se brzo pokrenuti istraga kako bi se utvrdilo da li su prekršeni zakon i pravila. Zahtevam od nadležnih da preduzmu hitne mere za povređene kako se tragedije iz prošlosti ne bi ponovile - poruka je koju je uputio predsednik Rumunije Klaus Johanis.

 

 

Prva hipoteza o uzroku eksplozija

Prema rečima očevidaca, događaj je počeo prvom eksplozijom u kojoj je učestvovao TIR kamion. Kasnije je automobil zahvatio plamen, a potom je došlo do eksplozije koja je bacila tenk preko puta. Veruje se da je incident nastao kada je gorivo prebačeno i prosuto u podzemni kontejner.

Najveću opasnost za vatrogasce predstavljao je ovaj podzemni rezervoar, koji se periodično napajao i predstavljao je značajnu pretnju.

Dim iz Krevedije ide ka prestonici

Generalni komesar Nacionalne zaštite životne sredine Andrej Korlan saopštava da se dim kreće ka prestonici i savetuje stanovništvu da zatvore prozore nakon eksplozije u Krevediji.

- Povećan rizik sa suspendovanom prašinom, PM10. Porast čestica je u Otopeni, Balotesti, Buftea. Dim ide prema glavnom gradu. Preporučujemo građanima da zatvore prozore. Vatra je u punom jeku. Nadamo se da će biti što manje žrtava. Što se tiče povećanja, može se uočiti kriva rasta koja za sada nije značajna. Takođe moramo uzeti u obzir brzinu vetra - rekao je Andrej Korlan za Digi24.

Tri hiljade stanovnika evakuisano je sa radijusa od 700 metara.

Raed Arafat: 26 vatrogasaca povređeno, posle druge eksplozije

Šef DSU, Raed Arafat, rekao je da je posle druge eksplozije na desetine povređenih vatrogasaca.

- Bila je to druga eksplozija, imamo oko 26 vatrogasaca povređenih, od kojih jedan teže. U kontaktu smo sa ministrom i premijerom. Procenjujemo situaciju, vidimo da li možemo da dobijemo prihvatanje u drugim zemljama. Postoje četiri mesta za kritične pacijente - rekao je Raed Arafat.

Istovremeno, šef DSU Raed Arafat tvrdi da je područje požara Krevedije i dalje opasno.

- Kolege iz policije i žandarmerije su pomagale u uklanjanju stanovništva, jer je svako želeo da ide u svoju kuću u zoni požara i to je bilo zabranjeno. U ovom trenutku, kolege će nastaviti da pokušavaju da kontrolišu situaciju - rekao je Arafat.

- Svaki požar kada imate cisterne u okolini, postoji. Zato se hlade, zato su roboti uvedeni, da ih rashlade vodom. Ne ide uvek. Eto, kolege iz vatrogasne službe znaju - istakao je.

Reporter Antene 3 sa lica mesta kaže da je nova eksplozija na TNG stanici obasjala celo nebo.

ISU Dambovita je saopštila da su na lice mesta upućena četiri vozila za gašenje vodom i penom, vozilo za visinske intervencije, tri vozila Hitne pomoći SMURD i sedam vozila hitne pomoći SAJ-a.

Za podršku ISU Dambovita dodeljeno je i 10 vatrogasnih vozila, 10 vozila hitne pomoći SMURD, vozilo za visinske intervencije i CBRN vozilo ISUBIF-a, a na mesto intervencije kreće i helikopter SMURD.

- Posle događaja povređeno je pet osoba koje će biti pregledane. Drumski saobraćaj je potpuno blokiran na DN 1A, preusmerava se kroz grad Kokani. Sprovode se uviđaji radi utvrđivanja okolnosti događaja - saopštava Infosaobraćajni centar rumunske policije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Zastrašujuća eksplozija u Rumuniji, eksplodirala stanica sa tečnom naftnim gasom, ima poginulih!
JEZIV PRIZOR!

(VIDEO) Zastrašujuća eksplozija u Rumuniji, eksplodirala stanica sa tečnom naftnim gasom, ima poginulih!

Stanica sa tečnim naftnim gasom eksplodirala je u Bukureštu u Rumuniji. Tamošnji mediji saopštavaju da se nekoliko eksplozija praćenih požarima na TNG stanici dogodilo u subotu uveče u Krevediji. Jedna osoba je poginula, a sedam civila je zadobilo opekotine, dvoje u izuzetno teškom stanju. Najmanje dve osobe se vode kao nestale. U drugoj snažnoj eksploziji oko 21 sat povređeno je 26 vatrogasaca.

26.08.2023

22:34

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!
Košarka

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope na današnji dan 1995. godine, pobedom u finalu nad Litvanijom rezultatom 96:90! Meč u atinskoj dvorani "Marusi" ostao je upamćen po fantastičnoj partiji Aleksandra Đorđevića, zakucavanju Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa, kao i po skandaloznom potezu Hrvata na svečanoj ceremoniji dodele medalja!

02.07.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija