• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

29.08.2023

19:11

(FOTO/VIDEO) Garda ostaje da čuva Prigožinov grob - mnogo je razloga da ostane na Porohovskom groblju!

AP photo/Tanjug

Vesti

(FOTO/VIDEO) Garda ostaje da čuva Prigožinov grob - mnogo je razloga da ostane na Porohovskom groblju!

Podeli vest

Ruska Nacionalna garda i policija i dalje su na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu, gde je "bez radoznalih" očiju sahranjen vođa Vagnera Jevgenij Prigožin. Snage bezbednosti stoje po celom perimetru, među njima su i policajci sa psima.

Prema izvorima Fontanke, nije isključeno da Nacionalna garda ostane preko noći da čuva red na groblju Porohovski, ali i Prigožinovo poslednje počivalište.

Sve će, navode oni, zavisiti od procene Glavne uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. 

Sahrana vođe Vagnera izazvala je veliku pažnju i ruske i svetske javnosti! Da li zbog straha od mogućih incidenata i dolaska velikog broja poštovalaca čika i dela šefa "muzičara", medijima  je javljeno da će Jevgenij Prigožin biti sahranjen na groblju Serafimovski, gde je primećena koncentracija policije tokom celog dana. I dok su novinari pokušavali da stignu i probiju se na groblje Serafimovski, pres-služba stradalog biznismena saopštila da su se oprostili od Prigožina u zatvorenom formatu na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Otkriveno je da je Prigožin je sahranjen pored svog oca Viktora Prigožina, koji je umro 1978. godine. Na grobu se nalaze simboli  "muzičara", postavljen je i pravoslavni krst i ploča sa pesmom Josifa Brodskog. Primećena je i crna zastava i venac sa crvenim i žutim cvećem, koji su po svemu sudeći doneli Vagnerovci kojima je dozvoljeno da prisustvuju sahrani svog vođe.

Nije jasno zašto je za poslednje počivalište vođe "muzičara" izabrano baš Porohovsko groblje. Tim pre jer se na njemu sahranjuju obični ljudi, tu nema nadgrobnih spomenika poznatih ličnosti i velikih sarkofaga. Osim toga tokom Velikog otadžbinskog rata ovde se pojavilo nekoliko masovnih grobnica.

Ruski mediji pišu da su pre samog čina sahrane policija i garda pročešljali groblje i okolinu. Posebno su obratili pažnju na eventualne dronove koji bi mogli biti poslani da snime sahranu, ali i da izvrše teroristički napad.

 

Novinar Fontanke ispričao je kako je krenuo u potragu za grobom Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju, ali da nije uspeo da dođe da samog groba. 

- Bilo je izuzetno teško ući na teritoriju Porohovskog, jer su se snage bezbednosti postrojile duž perimetra. Stoje kao mreža na svakih 10 metara su. Forsiranje reke je takođe beskorisno i taj pravac su preprečili. Stoje duž obale i to opet  na svakih 10 metara. Automobili ne smeju da staju u blizini, policija sve upućuje na zaobilazni put. Na samom groblju snage bezbednosti stoje u tri lanca, teritorijom patroliraju psi - navodi ekipa ovog ruskog medija!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija