• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

05.09.2023

00:15

Bajden ljut na Si Đinpinga, hteo je da vidi lidera Kine na samitu G20 u Indiji, a Si neće ni...

Tanjug/AP

Vesti

Bajden ljut na Si Đinpinga, hteo je da vidi lidera Kine na samitu G20 u Indiji, a Si neće ni...

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je razočarenje kada je upitan o najavljenom planu kineskog predsednika Si Đinpinga da preskoči samit lidera G20 u Nju Delhiju.

- Razočaran sam... ali ću ga videti - izjavio je Bajden novinarima u Rehobot Biču u Delaveru u nedelju, ne precizirajući gde se tačno nada da će se sastati sa kineskim liderom i kada.

Si Đinping verovatno neće lično prisustvovati predstojećem samitu G20 u Indiji, preneo je Rojters prošle nedelje, pozivajući se na neimenovane kineske i indijske zvaničnike. Delegaciju Pekinga na događaju će umesto toga predvoditi kineski premijer Li Ćijang, tvrdi agencija.

Peking tek treba da zvanično potvrdi planove kineskog lidera o putovanju. Indijsko i kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbili su da komentarišu kada su upitani o ovom pitanju.

Si je obavio samo dva inostrana putovanja od ukidanja strogih kineskih ograničenja Kovid-19 krajem 2022. Otputovao je u Moskvu ovog marta na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a lično je prisustvovao samitu BRIKS-a u Južnoj Africi prošlog meseca.

Predsednik Putin takođe neće putovati na samit G20. Prema Kremlju, Rusiju će u Nju Delhiju predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Samit G20 trebalo bi da se održi u Nju Delhiju 9. i 10. septembra, a zapadni mediji su očekivali da će taj skup biti pozornica za prvi Bajdenov susret licem u lice sa Sijem od njihovih razgovora na samitu G20 u Indoneziji prošlog novembra. Kako je saopšteno iz Bele kuće, ipak se očekuje da američki predsednik doputuje u Indiju ranije, 7. septembra, kako bi prisustvovao bilateralnim sastancima sa drugim svetskim liderima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hristos vaskrese! Informer vam želi srećan Vaskrs!
Društvo

Hristos vaskrese! Informer vam želi srećan Vaskrs!

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs se proslavlja uz tucanje jajima, svečanu trpezu i stare običaje... Na Vaskrs ustanite rano, i nemojte na spavanje pre ponoći!

05.05.2024

00:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija