• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.09.2023

19:49

Šolc se pojavio sa povezom preko oka! Nemački kancelar prvi put u javnosti nakon nezgode (FOTO)

EPA

Vesti

Šolc se pojavio sa povezom preko oka! Nemački kancelar prvi put u javnosti nakon nezgode (FOTO)

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je na otvaranju Međunarodne izložbe automobila (IAA Mobiliti) u Minhenu izgradnju velikog broja punjača za električne automobile širom Nemačke.

- Bićemo prva zemlja u Evropi sa zakonom koji od vlasnika benzinskih pumpi zahteva da instaliraju brze punjače snage od najmanje 150 kilovata - rekao je Šolc na otvaranju Međunarodnog sajma automobila.

Cilj je da do 2030. godine u Nemačkoj bude registrovano 15 miliona električnih automobila, rekla je kancelarka i istovremeno apelovala na automobilsku industriju da ponudi pristupačnije modele.

"Vožnja na benzin je već tri puta skuplja od vožnje na struju, tako da se kupovina električnog automobila isplati nakon pet godina. Ali taj period se mora dodatno skratiti", rekao je Šolc, koji se pojavio sa povezom na oku nakon što je zadobio povrede. u sportskoj nesreći.

Foto: EPA

Olaf Šolc sa povezom preko oka

Trenutno nema modela ispod 30.000 evra sa dovoljnim dometom

Trenutno na nemačkom tržištu gotovo da nema modela ispod 30.000 evra sa dovoljnim dometom.

Savezni zavod za statistiku saopštio je danas da Nemačka trenutno ima najviše registrovanih automobila u istoriji sa 583 automobila na 1.000 stanovnika. Od toga je samo 2,1 odsto registrovanih automobila električni.

Istovremeno, Šolc je pohvalio nemačku automobilsku industriju kao inovativnu i sposobnu da se odbrani od strane konkurencije, posebno Kine, koja prvi put učestvuje sa brojnim izlagačima na IAA.

"Konkurentnost nemačke automobilske industrije je van sumnje. Konkurencija nas mora ohrabriti, a ne zastrašiti", rekao je Šolc.

Foto: EPA

Olaf Šolc sa povezom preko oka

Bavarski premijer Markus Soeder (Hrišćanska socijalna unija CSU), koji je takođe govorio na ceremoniji otvaranja, zatražio je od vlade da produži programe subvencija za kupovinu električnih automobila.

Predsednica Udruženja nemačke automobilske industrije Hildegard Miler zatražila je da ta politika omogući povoljnije uslove za industrijsku proizvodnju u Nemačkoj smanjenjem birokratije i jeftinijom strujom za industriju.

Članovi organizacije za zaštitu životne sredine Greenpeace prekinuli su kancelarkino obilazak sajma na štandu BMV i Mercedes Benz tako što su podigli transparente i skakali po izloženim automobilima.

„Ovakvi protesti su deo javne demokratske debate“, rekao je Šolc.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija