• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.09.2023

19:02

Zelenskom se steže omča oko vrata! Ima li druge šanse? Spreman sam, nikada neću otići iz zemlje

EPA/shutterstock

Vesti

Zelenskom se steže omča oko vrata! Ima li druge šanse? Spreman sam, nikada neću otići iz zemlje

Podeli vest

Prema redovnom izbornom rasporedu, u Ukrajini bi sledećeg meseca trebalo da budu održani parlamentarni izbori, a sledećeg marta predsednički.

S obzirom na to da su, zbog ruskog napada prilike u toj zemlji sve samo ne „redovne“, razumljivo je da se na ovu temu vodi rasprava, posebno nakon što je američki senator Lindzi Grejem krajem avgusta pozvao Kijev da organizuje „slobodne i poštene“ izbore čak i kada je pod sveopštim napadima Rusije, piše Politiko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne krije da želi drugi mandat.

- Ako se rat nastavi i sledeće godine budu održani izbori, nikada neću napustiti svoju zemlju, jer sam garant Ustava i braniću ga u svakom slučaju - rekao je Zelenski u nedavnom intervjuu za portugalski javni servis RTP.

Zelenski je takođe rekao američkom senatoru da je spreman — ako se parlament složi — da ukine vanredno stanje koje zabranjuje održavanje izbora tokom rata, ali to je tema koja postavlja velika pitanja o demokratskom legitimitetu: većinu TV programa u velikoj meri kontroliše vlada , vojnici bi morali da glasaju u rovovima na liniji fronta, a milioni Ukrajinaca su pobegli u inostranstvo.

Foto: Shutterstock

Volodimir Zelenski

Svestan svih ovih prepreka, Zelenski je tvrdio da će Zapad morati da pomogne Ukrajini da organizuje glasanje za oko 6,2 miliona ukrajinskih izbeglica, koje su napustile zemlju nakon ruske invazije u februaru 2022. On je takođe rekao da će ukrajinski partneri morati da obezbede dodatnih 120 miliona evra za postavljanje biračkih mesta i slanje posmatrača, posebno u najsloženijim oblastima kao što su borbene zone.

Posmatrači izbora, politički analitičari, pa čak i predstavnici opozicije koji su razgovarali sa novinarima Politiko-a slažu se da Ukrajina ne može da garantuje slobodan, fer i bezbedan izborni proces dok Rusija ispaljuje projektile na Ukrajinu, TV kanali su cenzurisani, a 20 odsto teritorija nije. mogao da glasa jer je pod okupacijom Kremlja.

„Razumem da bi bezbednosno okruženje za sprovođenje izbora bilo izazovno. Međutim, ne mogu da zamislim bolje ulaganje u stabilnost Evrope od pomoći Ukrajini da opstane kao nezavisna, samoupravna demokratija zasnovana na vladavini prava. Ohrabrio bih sve saveznike Ukrajine da pomognu u pružanju finansijske i tehničke pomoći za podršku ovim naporima“, rekao je Grejem.

Olga Aivazovska, predsednica upravnog odbora Građanske mreže Opor, ukrajinskog nadzornika izbora, upozorila je na opasnosti prevremenih izbora. Na izborima se radi o slobodi govora, slobodnom kretanju, bez cenzure, komunikaciji sa biračima, aktivnostima političkih partija... Sve se to ne može garantovati u žarištu rata“, rekla je ona za Politiko.

Preteća opasnost koju je identifikovala je da bi bez fer političke konkurencije, koja bi bila nemoguća zbog ograničenja koja je vlada nametnula tokom rata, moglo doći do delegitimizacije vlasti.

„Takvi izbori bi bili daleko od čina demokratije tokom rata. Zemlja bi mogla da dobije vladare koje biraju samo neki delovi Ukrajine, oni koje Rusija nije okupirala. I to će pomoći Kremlju da popravi novu geopolitičku realnost kontrole drugog dela Ukrajine“, dodala je Ajvazovska, prenosi Politiko.

Foto: Shutterstock

Izbori u Ukrajini

Zelenski kaže da razume logiku ukrajinskih partnera koji pozivaju Kijev da održi glasanje tokom rata.

- Ako štitite demokratiju, onda o toj zaštiti treba razmišljati i tokom rata. Izbori su jedan od načina da se to uradi. Ali nije uzalud da su izbori zabranjeni zakonom za vreme rata. Veoma ih je teško zadržati - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dodao da mu još niko nije pokazao kako da organizuje izbore za vojna lica na prvim linijama fronta i za izbeglice u inostranstvu.

Dok je pomoć u organizovanju glasanja u inostranstvu moguća, Dmitro Razumkov, ukrajinski poslanik koji je predsedavao izbornom kampanjom Zelenskog 2019, ali je sada u opoziciji, našalio se da bi voleo da strani posmatrači postavljaju svoje misije na frontu pod stalnim napadima ruskih granata.

- Ni narodni poslanici ni Centralna izborna komisija ne mogu da kažu koliko će vremena biti potrebno za izradu novog biračkog spiska. Gde su naši birači i kako organizovati taj proces? Kod nas je ogromna teritorija ili pod okupacijom, ili je tamo uništena infrastruktura, nema ljudi, jednostavno, nema mogućnosti da se organizuje izborni proces na terenu - rekao je Razumkov za Politiko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija