• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

09.09.2023

07:00

Prvi prebeg sa ruske na ukrajinsku stranu: Ponosan što je izdao otadžbinu i dvojicu saboraca odveo na klanje

Printskrin

Vesti

Prvi prebeg sa ruske na ukrajinsku stranu: Ponosan što je izdao otadžbinu i dvojicu saboraca odveo na klanje

Podeli vest

Ruski vojni pilot Maksim Kuzminov (28) oteo je helikopter Mi-8 i njime preleteo u Ukrajinu, gde je predao svoja dva člana posade da budu brutalno ubijena. On je ponosan na to što je izdao svoju otadžbinu, za šta je dobio unosnu sumu novca

Ruski vojni pilot Maksim Kuzminov (28) izdao je svoju zemlju i prebegao helikopterom u Ukrajinu, gde je predao svoju posadu da bude ubijena. Režim u Kijevu zbog toga namerava da ga nagradi sa 500.000 dolara, a on kaže da je ponosan na sve što je uradio?!

Vrbovala ga tajna služba

Kuzminov, koji je služio u 319. izdvojenoj helikopterskoj vojnoj jedinici broj 13984 u istočnoj ruskoj oblasti Primorski, prvi je i jedini prebeg sa ruske na ukrajinsku stranu od početka rata. On je ukrajinskim medijima dao intervju, opisujući detalje pripreme i izvođenja izdajničkog čina.

- Moja ideja je bila da prebegnem. Stupio sam u kontakt sa predstavnicima ukrajinske vojne obaveštajne službe i objasnio im svoju poziciju. Ponudili su mi garanciju bezbednosti, nove dokumente i nagradu - ispričao je Kuzminov, koji se pred kamerama pojavio u crnoj majici sa ukrajinskim grbom.

Prema njegovim rečima, prebegao je 23. avgusta borbenim helikopterom Mi-8, kojim je sleteo u centralnu Ukrajinu, u oblast Poltava.

- Leteo sam uz severoistočnu granicu Ukrajine, kad sam pozvao svoje tajne kontakte i rekao im da je došao trenutak da prebegnem. Leteo sam na najnižoj mogućoj visini sa ugašenom radio-vezom. Niko nije znao gde sam - kazao je Kuzminov, dodavši da je čak i njegovim komandantima trebalo nekoliko dana da shvate da je prebegao u Ukrajinu.

Međutim, ni njegova posada - dva kopilota - takođe nije znala šta se dešava sve dok helikopter nije sleteo u Ukrajinu. Budući da nisu hteli da izdaju Rusiju, te su se pobunili protiv Kuzminova, Ukrajinci su ih istog trenutka brutalno likvidirali. O tome je svedočio šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov (37).

Foto: youtube.com/printscreen

Kiril Budanov

- Njih smo eliminisali čim je helikopter sleteo. Bilo bi bolje da smo ih uhvatili žive, ali to je - što je - kazao je Budanov.

On je dodao da je čitava operacija trajala šest meseci.

- Našli smo dobar pristup ovom pilotu. Bili smo u situaciji da tajno, bez pompe, izvučemo celu njegovu porodicu iz Rusije i da stvorimo uslove da helikopterom bezbedno preleti u Ukrajinu. Sada se pilot oseća odlično, dobro mu je. Živi u Ukrajini sa svojom porodicom - rekao je Budanov.

Ukrao i delove

Ruski pilot je Ukrajincima u ukradenom helikopteru doneo i ukradene delove za borbene avione "suhoj" - za SU-30 i SU-27, koji su trupama odanim Kijevu bili preko potrebni. Tako je na neki način pokazao svoju iskrenu želju da izda svoju otadžbinu i zakune se na vernost režimu u Kijevu.

Sada Kuzminovu sledi nagrada od 500.000 dolara, koju mu je režim u Kijevu obećao za izdaju Rusije, a Ukrajinci ga koriste i u propagandne svrhe, pozivajući ostale ruske vojnike da slede njegov primer.

Zapadna propaganda urodila plodom:  Ovde nema nacista, Putin je kriv za genocid

Prebegli pilot Maksim Kuzminov tvrdi da u Ukrajini nema nacista, kao što tvrdi ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Istina je da ovde nema nacista niti fašista. Sramno je ovo što se dešava. Ubistva, suze, krv... Ljudi se jednostavno ubijaju. Tako ja to vidim i ne želim da učestvujem u tome. Ono što se dešava je genocid nad ukrajinskim narodom. I nad ukrajinskim i nad ruskim - kazao je Kuzminov i dodao da je prebegao da bi zauzeo svoj stav protiv genocida, te je pozvao druge ruske vojnike da urade isto što i on.

Prebeg ocrnio rusku vojsku

Kuzminov je pitanje ukrajinskog novinara da li Rusija koristi vojne pilote i avijaciju na neracionalan i nelogičan način iskoristio da ocrni svoje kolege vojnike i pretpostavljene. On se prisetio da je jednom helikopterom vozio mačku, kućnog ljubimca svog komandanta.

- Naš komandant je trebalo da transportuje mačku, koja je imala neki izvanredan pedigre. Za to su bila određena dva helikoptera sa posadama. Dakle, dva helikoptera su transportovala tu divnu životinju, da tako kažem, od Rostova do Jejska. Letelica Mi-8 je nosila mačku, dok je Mi-24 kružio da pruži pokriće - ispričao je Kuzmin i dodao da je za taj zadatak, koji je trajao sat vremena, bilo zaduženo šest vojnika, koliko broje posade dva helikoptera.

Prema njegovim rečima, ruska vojska troši mnogo goriva i resursa, dok vazduhoplovnim posadama nije uvek dozvoljeno da se odmore.

- Osim toga, ruskim vazduhoplovnim snagama nedostaju obučeni piloti, a vojnici su prepušteni sami sebe jer komandanti nemaju vremena da se bave njima. Oni imaju sopstvene probleme - rekao je Kuzminov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Strašan udar na Rusiju, ima li Putin snage da spreči haos?! Neprijatelji Moskve skovali pakleni plan za prodor sa juga!
IZDAJA

Strašan udar na Rusiju, ima li Putin snage da spreči haos?! Neprijatelji Moskve skovali pakleni plan za prodor sa juga!

Rusija se istiskuje iz Zakavkazja. U ovoj situaciji Moskva treba da razmisli o priznavanju prava Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje, izjavio je prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za pitanja ZND, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima, Konstantin Zatulin, dajući ocenu namere Jerevana da održi zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

08.09.2023

13:51

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija