• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

08.09.2023

19:33

Bežanija! Amerikanci zavtvaraju bazu u Nigeru? Vojnici masovno pakuju stvari i odlaze...

EPA/SAYED MUSTAFA

Vesti

Bežanija! Amerikanci zavtvaraju bazu u Nigeru? Vojnici masovno pakuju stvari i odlaze...

Podeli vest

Sjedinjene Države se spremaju da skoro prepolove svoje vojno prisustvo u Nigeru, piše list Politiko , pozivajući se na neimenovane američke odbrambene zvaničnike.

Dan ranije, američki vojni zvaničnik potvrdio je za RIA Novosti izveštaje o preraspodeli i delimičnom povlačenju osoblja iz Nigera.

Kasnije na brifingu , portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je da će Sjedinjene Države prerasporediti trupe i sredstva u Nigeru iz jedne vazdušne baze u drugu, ali se „ukupni odnos snaga u regionu“ nije promenio uprkos tome. Prema njenim rečima, sada u Nigeru ima oko 1.100 zaposlenih u Ministarstvu odbrane SAD.

- Ukupan broj američkih vojnika u Nigeru mogao bi da se smanji sa 1.200 pre puča od 26. juna na negde između 500 i 1.000 u narednih nekoliko nedelja - piše publikacija, pozivajući se na anonimnog zvaničnika odbrane.

Isti izvor je za publikaciju pojasnio da Amerika pokušava da smanji kontingent u Nijameju , ali i dalje „zadržava sposobnost da vodi protivterorističke operacije“.

Politico pojašnjava da bi takvo smanjenje bilo prvo „značajnije“ povlačenje američkih trupa iz Nigera od puča.

Drugi neimenovani zvaničnik američke odbrane rekao je za publikaciju da nam „broj (vojnog osoblja – prim. aut.) nije toliko važan koliko funkcija koju obavljaju”.

Vojska Nigera objavila je na nacionalnoj televiziji krajem jula smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti i formiranje Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine (CNSP). Lideri većine zapadnih zemalja i regionalne organizacije Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) osudili su puč. Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja ECOVAS, održanog u Abudži ( Nigerija ), usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija