• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.09.2023

22:40

Hitno se oglasili Bela kuća i predstavnički dom Kongresa SAD: Tiče se pokretanja procesa smene Bajdena!

Tanjug/AP

Vesti

Hitno se oglasili Bela kuća i predstavnički dom Kongresa SAD: Tiče se pokretanja procesa smene Bajdena!

Podeli vest

Ne očekuje se da ce Predstavnički dom SAD glasati o pokretanju istrage o opozivu predsednika SAD Džoa Bajdena, izjavio je danas Mark Bednar, portparol predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevina Mekartija.

Makarti je prethodno zatražio pokretanje formalne istrage o opozivu predsednika Bajdena, preneo je Rojters.

- Tražim od naših odbora Predstavničkog doma da pokrenu formalnu istragu o opozivu predsednika Džoa Bajdena - rekao je Mekarti novinarima.

Republikanci, koji sada kontrolišu Predstavnički dom, optužili su Bajdena da je profitirao dok je bio potpredsednik od 2009. do 2017. od stranih poslovnih poduhvata njegovog sina Hantera Bajdena, iako još nisu izneli dokaze.

Makarti je rekao da ce poslanici u nekoliko odbora početi da prikupljaju dokaze o mogućim finansijskim malverzacijama.

Bela kuća je saopštila da nema osnova za pokretanje istrage.

Ustav SAD ovlašćuje Kongres da opozove savezne zvaničnike, uključujući i predsednika, ukoliko se utvrdi njihova odgovornost za izdaju, mito i "druga visoka krivična dela i prekršaje".

Predsednik može biti smenjen sa funkcije ako Predstavnički dom usvoji članove o opozivu prostom većinom, a Senat dvotrećinskom većinom izglasa osuđujuću presudu nakon suđenja.

Bilo kakav pokušaj opoziva Bajdena verovatno neće uspeti jer čak i ako Predstavnički dom koji je pod kontrolom republikanaca izglasa njegov opoziv, on će gotovo sigurno propasti u Senatu koji je pod kontrolom demokrata, navodi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija