• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti

17.09.2023

08:33

(VIDEO) Užasne vesti za Kijev! Rusi pokazali svetu čime planiraju da spale Ukrajinu, brutalno oružje ledi krv u žilama!

reuters

Vesti

(VIDEO) Užasne vesti za Kijev! Rusi pokazali svetu čime planiraju da spale Ukrajinu, brutalno oružje ledi krv u žilama!

Podeli vest

Ruski strateški raketonosci Tu-160 dobili su nove krstareće rakete H-BD dometa preko 6.500 kilometara, proizlazi iz videa koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Tu-160, opremljen novim raketama, prikazan je danas severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu na aerodromu Kneviči kod Vladivostoka. Tu-160 je ranije bio opremljen krstarećim raketama H-101 s maksimalnim dometom oko 5.500 kilometara.

General-potpukovnik Sergej Kobilaš, komandant dalekometne avijacije, tokom zapažene posete Sergeja Šojgua, šefa ruskog Ministarstva odbrane, i Kim Džong Una, severnokorejskog lidera, na aerodromu Kneviči u Primorju, otkrio je ključne detalje o pomenutoj raketi.

Izdvajajući informacije, Kobilaš je rekao: „Projektil H-BD, smešten u dva kertridža sa po šest projektila, ima domet koji premašuje 6,5 hiljada kilometara.

Foto: Reuters

 

Tehnološko čudo

Dobivši ime po funkciji, projektil označava „dalekometnu“, manifestujući se kao proizvod zasnovan na krstarećoj raketi H-101. Stvaranje H-BD dogodilo se pod okriljem Raduga MKB, značajnog sastavnog dela korporacije za taktičko raketno oružje.Međutim, zbog poverljivosti, precizne tehničke specifikacije rakete ostaju neotkrivene.

Nepotvrđeni podaci govore da se H-BD može pohvaliti impresivnom maratonskom sposobnošću pokrivanja raspona između 7,5 i 8,5 hiljada kilometara.

Nakon toga, raketa ima potencijal da bude naoružana višestrukom bojevom glavom, dizajniranom da pogodi dva različita cilja udaljena 100 kilometara. Pitanje opreme rakete nuklearnim punjenjem i dalje postoji, prema novinarima aif.ru.

 

@sputnik.by Ту-160 получили новые крылатые ракеты Х-БД с поразительной дальностью в 6 500+ км: Россия укрепляет свою военную мощь #россия #кндр #кимченын #шойгу #ту160 #ракета #новости ♬ оригинальный звук - Sputnik Беларусь

 

Glasine o raketi H-BD

Ruska krstareća raketa H-BD je bila predmet raznih glasina u vezi sa njenim materijalima. Jedna glasina sugeriše da je projektil napravljen od naprednih kompozitnih materijala, koji joj pružaju povećanu izdržljivost i mogućnosti prikrivenosti.

Veruje se da ovi materijali čine raketu otpornijom na detekciju radarskih sistema, omogućavajući joj da efikasnije prodre u odbranu neprijatelja. Međutim, važno je napomenuti da su ove glasine spekulativne i da ih zvanični izvori ne potvrđuju.

Postojale su i glasine oko bojeve glave krstareće rakete H-BD. Neki izvori tvrde da je raketa opremljena konvencionalnom eksplozivnom bojevom glavom, dok drugi sugerišu da može imati opciju nuklearne bojeve glave.

Tačne specifikacije bojeve glave ostaju poverljive informacije i teško je utvrditi tačnost ovih tvrdnji. Pored toga, postoje tvrdnje da je projektil sposoban da manevriše tokom leta, što otežava presretanje. Zvanične informacije u vezi sa dometom, manevrisanjem i drugim karakteristikama H-BD-a su ograničene i nisu javno dostupne.

Šta će Rusija dobiti do kraja 2023.

Sergej Šojgu je, tokom skupa u sedištu ruske Tihookeanske flote 16. septembra, obelodanio da će se desetak najsavremenijih pomorskih brodova pridružiti redovima ruske mornarice. Njegova izjava je obuhvatila i površinska i podvodna plovila.

- Mornarica je ove godine već dočekala dva nova dodatka, a do kraja godine očekuje još 12. Ovo proširenje flote će posebno uključiti fregatu Admiral Golovko, stratešku raketnu podmornicu Car Aleksandar 3 i nuklearnu podmornicu Krasnojarsk, izjavio je načelnik odeljenja.

Nedelju dana ranije, 5. septembra, Šojgu je širio informacije o potencijalnom pojačanju ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Do kraja 2023. godine, ove snage bi mogle da budu pojačane sa četiri dodatna strateška raketna bombardera Tu-160M.

- Sadašnja godina može doneti šest Il-76MD-90A i četiri Tu-160M nacionalnim oružanim snagama, rekao je on tokom konferencijskog poziva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija