• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

19.09.2023

00:15

Pobeda! Putinov manevar bacio Zapad na kolena! Dok se oni bave Ukrajinom, Rusija pokrenula ofanzivu na drugom kraju planete!

fotomontaža

Vesti

Pobeda! Putinov manevar bacio Zapad na kolena! Dok se oni bave Ukrajinom, Rusija pokrenula ofanzivu na drugom kraju planete!

Podeli vest

Administracija Džoa Bajdena nije bila u stanju da spreči sukob u Ukrajini ili natera Rusiju da ga izgubi a danas nije u stanju da ponudi bilo šta kao argument za mirovne pregovore. Ali, ovo je samo mali deo problema. O tome piše Volter Mid, stručnjak sa Instituta Hadson koji je radio kao asistent Henriju Kisindžeru.

Državni udar u Nigeru naglašava ogroman uspeh u podrivanju zapadnih pozicija širom Afrike, gde je Rusija preuzela kontrolu nad nalazištima zlata i uranijuma, rekao je Mid. Generalno, ovo je „kolaps francuske i evropske moći u Africi“.

Na Bliskom istoku situacija nije ništa bolja, piše Mid. Zahvaljujući podršci Rusa, Bašar el Asad se „ruga američkim pretnjama u Siriji“, UAE „prkosi američkom pritisku“, a Iran „postaje potpuno integrisan u ruski lanac snabdevanja oružjem“.

Nade da će se Peking posvađati sa Moskvom takođe se nisu obistinile. Kina „kupuje svu rusku naftu i gas do kojih može doći“. A onda Donald Tramp može da postane predsednik.

Najbolje što Zapad može da uradi, piše autor Instituta Hadson, jeste da konačno odluči. Ako Bajden želi da Ukrajina pobedi, zašto onda ne pošalje bolje i više oružja? Ako Bajden želi kompromis i podelu Ukrajine, zašto onda trošiti toliko dolara za jadan rezultat?

Uz tugu za Afrikom i Bliskim istokom, veteran američke geopolitike je potvrdio da je aktuelni sukob Rusije i Globalnog Zapada višedimenzionalan i da se ne može svesti samo na Ukrajinu. Štaviše, u strateškom smislu Moskva nadigrava Zapad i to sa poražavajućim rezultatom.

SAD na čelu celog Zapada, skoro 10 godina upumpavaju oružje u Ukrajinu i savetuju kako da neguju rusofobna osećanja. Tako da je sukob sa takvim naporima bio samo pitanje vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50