• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

18.09.2023

08:40

(VIDEO) Spremite se! Otkriveno gde udara razoran zemljotres?! Predvideo potrese u Turskoj i Maroku, a sada ima novo strašno upozorenje!

Shuterstock/epa

Vesti

(VIDEO) Spremite se! Otkriveno gde udara razoran zemljotres?! Predvideo potrese u Turskoj i Maroku, a sada ima novo strašno upozorenje!

Podeli vest

Holandski seizmolog Frank Hugerbets, koji je predvideo zemljotres u Turskoj 6. februara, sada prognozira zemljotrese u Španiji i Portugaliji, prenosi redakcija RT na španskom.

Specijalista je upozorio na moguće pojave potresa u regionu nakon smrtonosnog zemljotresa u Maroku 8. septembra i podsetio da jug Španije i sever Maroka predstavljaju područja jake seizmičke aktivnosti.

Hugerbets, koji je radio na istraživanjima geometrije solarnog sistema (SSGEOS), upozorio je na "opasnost od velikog zemljotresa duž planinskog lanca Kejp Sent Vinsent na Azorima", koji se nalazi jugozapadno od Portugalije.

Prema njihovim proračunima, povećanje aktivnosti moglo bi da dostigne magnitude od šest stepeni Rihterove skale, što će u priobalnim područjima dovesti do stvaranja cunamija.

Seizmolog se posebno osvrnuo na obale Maroka, Portugalije i Španije, koje smatra "opasnim zonama."

Inače, Hugerbets kaže da u svojim predviđanjima koristi metod koji prati geometriju nebeskih tela. Prema njegovom mišljenju, zemljotresi su posledica delovanja privlačnih sila planeta Sunčevog sistema, a u tome je posebno važan uticaj Meseca, prenosi televizija "Antena 3".

Hugerbets je dao tačno predviđanje za zemljotres koji je pogodio Tursku u februaru ove godine, ali je 2015. pogrešno procenio da će se zemljotres dogoditi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, Američki geološki zavod (USGS) upozorava da je nemoguće predvideti zemljotres i da to nijednom naučniku do sada nije pošlo za rukom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija