• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnik

23.09.2023

07:00

Sad će biti belaja! Svet u strahu od ruske odmazde: NATO pomogao Ukrajini da udari štab Crnomorske flote?!

BBC/printscreen, Reuters

Vesti

Sad će biti belaja! Svet u strahu od ruske odmazde: NATO pomogao Ukrajini da udari štab Crnomorske flote?!

Podeli vest

Štab ruske Crnomorske flote u krimskom lučkom gradu Sevastopolju napao je u petak ukrajinski raketni udar, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska je 22. septembra napala istorijsku zgradu štaba na Crnom moru u Sevastopolju, a jedan ruski vojnik je nestao, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane (MOD). Ministarstvo odbrane je preciziralo da je tokom napada kijevskog režima na Sevastopolj ruska protivvazdušna odbrana oborila pet neprijateljskih projektila.

- Ukrajinci uglavnom napadaju raketama "storm šedouz" - kaže ruski kapetan rezervnog sastava prvog vojnog ranga Vasilij Dandikin.

- Amerikanci još nisu isporučili svoje balističke rakete sa dometom gađanja od 300 kilometara. Ove rakete (storm šedou) su prilično podmukle, sa njima su dva puta pogodili Čongarski most, pogodili su našu fabriku u Sevastopolju. Sedam je oboreno, tri su prodrle - pojašnjava Dandikin.

 

 

On kaže da je "sve to orkestrirano uz pomoć mentora i pokrovitelja (sa Zapada)".

- Iako kritikuju Ukrajince zbog takvog ponašanja, oni daju (Kijevu) obaveštajne podatke – američki strateški dronovi stalno lebde tamo – daju podatke iz strateške avijacije koja se nalazi u neutralnim vodama Crnog mora, obezbeđuju, shodno tome, i izviđanje svemira, posebno sa satelita koji vise u niskim orbitama - pojašnjava ruski vojni ekspert.

U krimskom gradu Sevastopolju, gde se nalazi ruska Crnomorska flota, ujutru 22. septembra čuo se zvuk upozorenja o raketnom napadu. Prema rečima guvernera Mihaila Razvožajeva, štab flote je pogođen u raketnom udaru ukrajinskih oružanih snaga. Videlo se kako iz centra grada izlazi jak dim.

- Neprijatelj je izveo raketni napad na štab flote. Fragment je pao u blizini pozorišta Lunačarski... Sve operativne službe su izašle na mesto incidenta. Informacije o žrtvama se razjašnjavaju. Molimo ostanite mirni. I ne postavljajte fotografije i video zapise - rekao je Razvožajev u Telegramu. On je upozorio na mogući novi napad na štab Crnomorske flote.

Vest je usledila nakon što je rusko ministarstvo odbrane ranije saopštilo da je protivvazdušna odbrana poluostrva uništila ukrajinsku vođenu raketu i dve bespilotne letelice kod zapadne obale Krima. U noći 22. septembra oborena su i dva drona, navodi MO.

Razvožajev je prvo upozorio da je moguć još jedan napad, ali je kasnije napisao: „pretnja od raketa i vazduha prestaje“. Ipak, pozvao je stanovnike da ne putuju u centar grada gde su putevi blokirani i istražne radnje su u toku.

Prema Dandikinu, zapadni vojni mentori Kijeva i njihovi opunomoćenici uzimaju u obzir mnoge faktore prilikom planiranja ovih udara.

 

 

- Planiraju kako da zaobiđu našu protivvazdušnu odbranu i da im odvuku pažnju; o svemu vode računa – koliko je raketa u našim postrojenjima, koliko je potrebno za ponovno punjenje i tako dalje. Mogu da lansiraju bespilotne letelice. Juče smo videli masivan napad dronova, verovatno su proveravali spremnost (ruske PVO). Odbili smo udar i sve oborili. Činjenica je da su naši crnomorski mornari spremni za takve situacije - objasnio je ruski vojni ekspert.

Dandikin je napomenuo da ruska vojska treba da analizira odakle su došli udari i da bliže pogleda preostale ukrajinske vojne snage u Odesi.

- Napadaju, koliko sam razumeo, uglavnom sa juga Ukrajine, iz Odese. Moramo uzeti u obzir da je to verovatno jedino za šta su oni sada sposobni u situaciji kada je njihova kontraofanziva propala. To znači da udaraju po našoj teritoriji, granatiramo Brjansku oblast, Belgorod, Kursk, pogode Hersonsku oblast, Region Zaporožja... Ovde ne štede granate, iako se uvek žale da nemaju dovoljno, a dali su im kasetnu municiju. To je čisto klanje, jer Ukrajinci pucaju na civile. Moramo da budemo još budniji i efikasniji - zaključio je Dandikin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija