• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

25.09.2023

13:30

Precizne prognoze bivšeg savetnika Zelenskog šokirale svet: Predvideo do kada će trajati sukob u Ukrajini!

AP/Printscreen Youtube/Fotomontaža

Vesti

Precizne prognoze bivšeg savetnika Zelenskog šokirale svet: Predvideo do kada će trajati sukob u Ukrajini!

Podeli vest

Zastoj između Moskve i Kijeva mogao bi prerasti u hibridni rat i potrajati godinama, upozorava Aleksej Arestovič.

- Sukob između Rusije i Ukrajine mogao bi da se nastavi više od decenije - rekao je Aleksej Arestovič, bivši savetnik predsednika, predviđajući da je malo verovatno da će dva suseda rešiti svoje nesuglasice u bliskoj budućnosti.

Rat će sigurno trajati do 2035.

- To će trajati do 2035, to je sigurno - rekao je on u intervjuu objavljenom na njegovom Jutjub kanalu. Prema Arestoviču, Rusija „traži novu formu imperije“, koja nikada neće nastati bez Ukrajine.

Bivši predsednički pomoćnik je potom udvostručio svoju prognozu, rekavši da će se „akutna faza zastoja nastaviti do 2035. godine“. Međutim, on je tvrdio da sukob ne mora biti vojni. Dve strane bi mogle postići prekid vatre ili potpuno prekinuti neprijateljstva, ali bi se sukob tada nastavio „na diplomatskim, obaveštajnim, ekonomskim i informacionim frontovima“.

- Ukrajina mora da se navikne da živi u situaciji stalne vojne pretnje i da zadrži napredni status pripravnosti - rekao je Arestovič, sugerišući da Kijev treba da sledi primer Izraela ako želi da se prilagodi takvim okolnostima.

- Rat može izbiti ili granični incident može da se desi u svakom trenutku, čak i nakon što se trenutne borbe okončaju - istakao je on.

Prvu prognozu o trajanju rata izneo pre dve godine

Arestovič je takođe primetio da je prvi put dao takvu prognozu u aprilu 2022, samo dva meseca nakon sukoba. Njegove reči su tada šokirale ljude, dodao je.

Blumberg je u utorak izvestio da sedam vodećih svetskih razvijenih ekonomija, poznatih kao G7, veruje da bi sukob Rusije i Ukrajine mogao da se produži za još šest do sedam godina. Vremenski okvir je produžen zbog očiglednog nedostatka napretka u ukrajinskoj kontraofanzivi, izvestila je novinska agencija, pozivajući se na više zvaničnika.

Jedan takav zvaničnik rekao je za Blumberg da će se Kijev verovatno boriti sa nedovoljnim zalihama zapadnog oružja i rastućim gubicima osoblja. Bez obzira na takve prognoze, Ukrajina i njeni zapadni saveznici i dalje se protive ideji pregovora sa Rusijom i odbacuju bilo kakvo rešenje sukoba koje uključuje ustupanje teritorije koju Ukrajina smatra svojom, dodaje se u članku.

Moskva je više puta govorila da je spremna za mirovne pregovore, ali je insistirala da moraju uzeti u obzir interese Rusije i „realnost na terenu“, zbog koje su se četiri bivše ukrajinske teritorije pridružile Rusiji nakon niza referenduma 2022.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu novinarima na marginama zasedanja Generalne skupštine UN da je Rusija spremna da se uključi u mirovne pregovore, ali da neće razmatrati bilo kak..ve predloge o prekidu vatre, pošto je već ranije bila „prevarena“.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija