• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.09.2023

17:08

Au! Najjača šamarčina Zelenskom do sada! Tražio novo oružje od Poljaka, pa dobio brutalan odgovor!

Reuters

Vesti

Au! Najjača šamarčina Zelenskom do sada! Tražio novo oružje od Poljaka, pa dobio brutalan odgovor!

Podeli vest

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala tek nakon što ga zameni za moderno.

On je naglasio da ne dolazi u obzir doniranje nove opreme koju Poljska trenutno nabavlja, kao što su južnokorejske haubice K9 ili tenkovi K2.

- Ova oprema mora da se koristi za jačanje poljske vojske. Ne trošimo milijarde da bismo je samo predali - rekao je Duda u intervjuu za Super Ekspres, prenosi Kijev independent.

On je dodao da to ne znači da Poljska Kijevu uopšte neće obezbediti oružje. 

- Kada se stara oprema zameni savremenim hardverom, ne vidim nikakav problem da se pošalje u Ukrajinu - rekao je predsednik Poljske.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je nedavno da Varšava neće slati više oružja Ukrajini jer se fokusira na obnavljanje sopstvenog vojnog arsenala.

Poljski zvaničnici su kasnije razjasnili njegove izjave rekavši da Poljska nastavlja da isporučuje oružje i municiju koji su deo ranije dogovorenih isporuka i da će čvorište u Žešovu za zapadne isporuke koje stižu u Ukrajinu ostati u funkciji.

Duda je upozorio da se iz premijerovih izjava ne izvlače "previše dalekosežni" zaključci, dodajući da svaka podela između dve zemlje može imati "tragične" posledice.

Izjava Moravjeckog je došla usred eskalacije tenzija između Kijeva i Varšave, izazvanih odlukom Poljske da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica nakon isteka roka trajanja koji je EU odredila 15. septembra.

Kao odgovor, Kijev je tužio Poljsku Svetskoj trgovinskoj organizaciji i zapretio sopstvenim trgovinskim embargom.  

Predsednik Volodimir Zelenski je takođe indirektno kritikovao Poljsku na Generalnoj skupštini UN rekavši da zemlje koje produžavaju zabranu uvoza žitarica nehotice pomažu Rusiji.

Varšava je odgovorila tako što je pozvala ukrajinskog ambasadora u znak protesta, a Moravjecki je pozvao Zelenskog da "nikada više ne vređa Poljake".

Duda je ranije pozvao na deeskalaciju spora, rekavši da neslaganja ne bi trebalo da zasene saradnju između dve nacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Uzbuna u Nemačkoj! Kina jednim potezom može da uništi ključnu industriju! Sabotaža Severnog toka dovela zemlju na ivicu katastrofe!
KRITIČNO

Uzbuna u Nemačkoj! Kina jednim potezom može da uništi ključnu industriju! Sabotaža Severnog toka dovela zemlju na ivicu katastrofe!

Iskusni nemački menadžer visokog ranga Ekhard Kortes, bivši predsednik Istočnog komiteta nemačke privrede i bivši član upravnog odbora kompanije „Dajmler-benc“ kaže da su Nemačkoj potrebni Severni tok 1 i 2, ali i nuklearne elektrane, koje je država zabranila, piše "Berliner cajtung". List takođe ukazuje na činjenicu da, zbog neopreznih izjava nemačkih političara, Kina jednom odlukom može da uništi celu nemačku automobilsku industriju.

25.09.2023

16:33

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija