• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

15:24

Poljaci besni nakon nacističkog skandala u Kanadi! Varšava preduzela korake ka ekstradiciji Jarosalva Hunke

youtube.com/printscreen

Vesti

Poljaci besni nakon nacističkog skandala u Kanadi! Varšava preduzela korake ka ekstradiciji Jarosalva Hunke

Podeli vest

Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek rekao je u utorak da je “preduzeo korake” ka ektradiciji Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog vojnog veterana koji je prošle nedelje u kanadskom parlamentu dobio ovacije.

Incident je izazvao talas kritika jevrejskih organizacija, interesnih grupa i lidera širom sveta, piše “Politiko”.

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Kanade Entoni Rota izjavio je u utorak da podnosi ostavku, nakon što je izazvao ogorčenje jer je u skupštini javno pohvalio bivšeg nacističkog vojnika. On se prethodno izvinio se nakon što je na sednici skupštine nazvao "kanadsko-ukrajinskim ratnim herojem" Jaroslava Hunku, koji je tokom Drugog svetskog rata služio u nacističkoj SS jedinici.

Njegovo izvinjenje zahtevao jevrejski Centar Simon Vizental, koji je Hunku označio kao pripadnika 14. divizije Vafen-SS.

Zelenski i Trudo pozdravili Hunku aplauzom

Rota je uputio priznanje Hunki tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je zahvalio Kanadi na pomoći u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

 

 

Nakon obraćanja Zelenskog, Rota je odao priznanje Hunki koji je sedeo u galeriji, pohvalivši ga što se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije, prenosi Rojters. Hunka je nakon opaski Rota dobio ovacije prisutnih. Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo pozdravili su aplauzom bivšeg pripadnika zloglasne Prve galicijske divizije, koja se borila za naciste u Drugom svetskom ratu, tokom zasedanja parlamenta u Otavi, objavio je u nedelju AP.

"Preduzeti koraci ka mogućem izručenju"

- U svetlu skandaloznih dešavanja u kanadskom parlamentu, koji je uključio odavanje počasti, u prisustvu predsednika Zelenskog, pripadniku zločinačke nacističke SS galicijske formacije, preduzeo sam korake ka mogućoj ekstradiciji ovog čoveka Poljskoj - rekao je Čarnek na “X” (bivši Tviter).

Čarnek je u pismo poljskom Institutu nacionalnog sećanja, telu koje istražuje zločine u prošlosti protiv poljskog naroda, zatražio da se “hitno ispita” da li je Hunka tražen zbog svojih zločina protiv poljskog naroda jevrejskog porekla, dodajući da su “znakovi takvih zločina osnova za podnošenje zahteva Kanadi za njegovo izručenje”, nav


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija