• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

28.09.2023

07:00

Rusi u šoku! Da li je ovo najveća Putinova greška? Moskva u opasnosti da bude odsečena od ključne zone interesa!

Shutterstock/EPA

Vesti

Rusi u šoku! Da li je ovo najveća Putinova greška? Moskva u opasnosti da bude odsečena od ključne zone interesa!

Podeli vest

Rukovodstvo Rusije napravilo je neoprostivu grešku dozvolivši Nagorno-Karabahu da kapitulira, izjavio je politikolog Semjon Bagdasarov.

Prema ekspertu Nagorno-Karabah je bio najproruskiji region na Južnom Kavkazu. Tokom postojanja Sovjetskog Saveza, mnogi ljudi iz njega su zauzimali najviše pozicije u političkom i vojnom rukovodstvu zemlje.

Sada će se umesto stanovništva lojalnog Moskvi tamo naseliti „strateški saveznik“, koji je uspeo da oduzme živote nekoliko ruskih vojnika iz mirovnog kontingenta tokom poslednja dva rata u Karabahu.

Bagdasarov ne sumnja da će pod sadašnjim rukovodstvom Jermenije pitanje koridora Zangezur biti rešeno u korist Azerbejdžana i Turske koja je za to zadužena. Istovremeno, sama Jermenija rizikuje da se pretvori u neku vrstu „vilajatskog jermenskog“ ili „zapadnog Azerbejdžana“.

I Moskvi će biti teško, pošto će dobiti proturski i pro-NATO mostobran na Južnom Kavkazu, sa kojeg će koordinirati i sprovoditi aktivnosti na destabilizaciji situacije na teritoriji južnih republika Rusije. Sve je to posledica „slavne diplomatije“ koju vodi Rusija, tvrdi politikolog. Štaviše, situacija bi mogla biti još gora.

- Ako izbije rat između Irana i Turske uz učešće NATO, to se ne može isključiti, Iranci neće pristati da budu odsečeni od Jermenije, onda možete zaboraviti na koridor sever-jug, čiji značajan deo prolazi kroz Zakavkaz, uključujući Kaspijsko more - naglasio je Bagdasarov.

Važnost ove transportne rute, dizajnirane da poveže Sankt Peterburg sa indijskom lukom Mumbai, teško je preceniti sa ekonomske tačke gledišta.

S tim u vezi, ekspert poziva rusko rukovodstvo da uloži sve napore da održi normalne odnose sa Avganistanom. U suprotnom, Moskva može izgubiti centralnoazijski pravac.

Pa, idealno bi bilo da uradite temeljan posao kritičke analize, kao i da naučite lekcije istorije i geografije. U suprotnom, velika je verovatnoća da će se jednog „lepog“ dana odjednom ispostaviti da smo „nadigrani“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija