• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

30.09.2023

07:05

Strašan udarac za Ukrajinu! Jedan potez SAD-a izazvao totalni haos, Rusi bolji scenario nisu mogli ni da zamisle!

Reuters

Vesti

Strašan udarac za Ukrajinu! Jedan potez SAD-a izazvao totalni haos, Rusi bolji scenario nisu mogli ni da zamisle!

Podeli vest

Odlazak načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država generala Marka Milija u penziju nije mogao doći u problematičnijem trenutku, budući da Zapad ostaje bez oružja i ima sve manje strpljenja za Ukrajinu, piše američki "Politiko".

Mili i ministar odbrane SAD Lojd Ostin predvodili su akciju okupljanja Zapada povodom podrške Ukrajini. Kako se dodaje, rat je i dalje daleko od kraja i Mili sada svom nasledniku, generalu vazduhoplovnih snaga Čarlsu Braunu, ostavlja niz izazova.

Dok ukrajinske snage pokušavaju da naprave prodor pre nego što nastupi zima, u Vašingtonu i Evropi se sve više čini da je Zapad umoran od borbe. 

Između ostalog, u SAD se republikanci protive slanju dodatne pomoći, Poljska je saopštila da obustavlja isporuku oružja Ukrajini, a i francuski zvaničnici su nedavno nagovestili da bi njihova država mogla da uradi isto.

Kako piše "Politiko", do smene straže u američkom Generalštabu dolazi u trenutku koji bi mogao da bude prekretnica u sukobu, a postavlja se pitanje kako će razlike u ličnosti načelnika — Mili, bučni hokejaš i Braun tihi taktičar — mogle da se odraze na dinamiku ratnih napora SAD. 

Ukrajinci su neretko kritikovali Pentagon i Milija da previše sporo odobravaju slanje oružja, a Braun im se dopada, dodaje američki portal. Ukrajinski zvaničnici su optimistični da će se Braun zalagati za slanje sofisticiranije opreme. Braun i njegov drugi komandant u vazduhoplovstvu, general Dejvid Olvin, bili su rani i dosledni zagovornici slanja naprednih dronova i lovaca F-16 u Ukrajinu, rekao je savetnik ukrajinske vlade koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Foto: Rojters

 

- Mili je bio u zavidnijoj poziciji, budući da je imao puno opreme i veliku političku podršku, tako da mu je to olakšavalo posao. Braun, sa druge strane, ima manje stvari i manje podrške - ocenio je viši savetnik Centra za strateške i međunarodne studije Mark Kansijen.

Kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine Braun je nadgledao strateško odvraćanje i nuklearnu integraciju vazduhoplovnih snaga SAD u bazi Ramštajn u Nemačkoj. Kao načelnik štaba vazduhoplovnih snaga podržavao je američke komandante u Evropi i povezao se sa kolegama na kontinentu. Takođe ima iskustva i kao pilot F-16, što Zapad smatra korisnim zbog najavljenog obučavanja i snabdevanja Ukrajinaca.

Braun i Ostin će i dalje morati da ispunjavaju listu želja Kijeva za oružje u trenutku kada politička podrška ratu u SAD i Evropi opada zbog predstojećih izbora, sve manjih zaliha i unutrašnjih političkih problema.

"Vojni izazov sa kojim se susreće general Braun je kako obezbediti obuku, obaveštajne podatke i vojnu pomoć i pokušati da promenite ravnotežu u korist Ukrajine, i da li je to uopšte moguće?" rekao je Set Džons, viši potpredsednik američkog Centra za strateške i međunarodne studije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija