• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rt

29.09.2023

10:32

Svet će biti šokiran! Mračna naci-tajna Kanade izlazi na videlo! Skandal parlamenta u Otavi pokrenuo lavinu!

reuters/tanjug

Vesti

Svet će biti šokiran! Mračna naci-tajna Kanade izlazi na videlo! Skandal parlamenta u Otavi pokrenuo lavinu!

Podeli vest

Kanada bi mogla da skine tajnost sa evidencije nacističkih ratnih zločinaca primljenih u zemlju posle Drugog svetskog rata, izjavio je u sredu ministar za imigraciju Mark Miler.

Liberalna vlada Otave trenutno je zahvaćena kontroverzama zbog ovacija ukrajinskom veteranu iz SS divizije Galicija Jaroslavu Hunki (98) u kanadskom parlamentu prošle nedelje.

- Kanada ima zaista mračnu istoriju sa nacistima. Postojao je trenutak u našoj istoriji kada je bilo lakše ući kao nacista nego kao Jevrej. Mislim da je to istorija koju moramo da pomirimo - rekao je Miler.

Izveštaj koji je naručila kanadska vlada 1985. otkriva da je u Kanadi u to vreme živelo skoro 900 nacističkih vojnika, naučnika i njihovih saradnika, uključujući oko 600 pripadnika 14. Vafen grenadirske divizije SS. Takođe poznata kao Prva ukrajinska ili Prva galicijska divizija, ova jedinica je formirana 1943. godine i sastavljena od ukrajinskih dobrovoljaca, a poznato je da je počinila zverstva nad Jevrejima i Poljacima tokom svoje kampanje protiv Sovjetskog Saveza.

U izveštaju se preporučuje da se pojedini pripadnici divizije ne gone za ratne zločine svoje jedinice. Takođe je navedeno da pripadnici divizije ne bi trebalo da budu deportovani, jer su "kanadske vlasti bile potpuno svesne" njihovih ratnih aktivnosti kada su ušle u zemlju nakon sukoba.

 

 

Centar Simon Vizental, jevrejska organizacija koja traga za odbeglim nacistima, tvrdila je 1997. da je pravi broj ratnih zločinaca koji se kriju u Kanadi bliži 3.000 nego 900. Dok su jevrejski imigranti bili zatočeni kao "neprijateljski vanzemaljci", nacisti su mogli slobodno da uđu u Kanadu "pokazivanjem SS tetovaže", rekao je istoričar Irving Abela za "60 minuta" 1997. godine.

Miler, član Liberalne partije premijera Džastina Trudoa, sugerisao je da bi vlada mogla da skine tajnost sa imena nacista za koje se zna da su ušli u Kanadu posle rata. Ministar pravde Arif Virani, međutim, odbio je da kaže da li podržava ovu ideju. Umesto toga, rekao je za National Post da kanadski istražitelji ratnih zločina treba da gone samo one koji su počinili "zločine poput genocida".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija