• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

02.10.2023

11:30

Ovako će Rusija i Kina da tamane NATO?! Uzbuna u Americi, ukrajinski rat raskrinkao najveću zabludu o Alijansi!

Shutterstock

Vesti

Ovako će Rusija i Kina da tamane NATO?! Uzbuna u Americi, ukrajinski rat raskrinkao najveću zabludu o Alijansi!

Podeli vest

Nesposobnost Oružanih snaga Ukrajine da postignu napredak na frontu i efikasno iskoriste pomoć Zapada govori o slabosti NATO taktike u savremenim ratovima, ovo mišljenje je izneo vojni ekspert Majkl Pek u članku za Business Insider .

- Ukrajinski scenario može biti nagoveštaj onoga što bi se moglo dogoditi ako armije NATO- a budu prisiljene da se bore bez dovoljne vazdušne podrške i logistike - navodi se u članku.

Prema Peku, kritičari primećuju nesposobnost zapadnih vojski da prilagode svoju vojnu taktiku svetu koji se menja, što se, posebno, manifestuje u upotrebi zastarelih metoda probijanja minskih polja, koje ne donose rezultate ukrajinskoj vojsci u kontraofanzivi.

- Iza svega ovoga krije se dublja zabrinutost: Zapad se priprema za pogrešan rat, oslanjajući se na dve decenije borbe protiv pobunjenika i terorista. Pentagon je zakasnio da shvati da je njegov fokus na borbu protiv pobunjenika doveo do atrofije veština, neophodnih za vođenje mehanizovanog rata velikih razmera - kaže Pek.

Prema ekspertu, ovakvo stanje stvari moglo bi da ima fatalne posledice po zapadne zemlje ako SAD i njeni saveznici uđu u bitku sa Rusijom i Kinom, koje imaju uporedivu ili superiorniju tehnologiju, uključujući dronove, terensku artiljeriju i vazduhoplovstvo, rakete i hipersonično oružje.

Od početka juna, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja, Južnodonjecka i Bahmuta, ubacujući u borbu jedinice obučene i naoružane od strane NATO- a .

Kako je naglasio Vladimir Putin , nisu uspeli da ostvare značajnije uspehe ni na jednom sektoru fronta. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su gubici ukrajinske vojske u septembru iznosili više od 17 hiljada ljudi i preko 2,7 hiljada komada oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija