• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.10.2023

15:01

Šok vesti iz Jermenije! Putin će ući u rat ako ovo krene! Francuzi zaledili planetu: Azerbejdžan neće stati na Nagorno-Karabahu!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Šok vesti iz Jermenije! Putin će ući u rat ako ovo krene! Francuzi zaledili planetu: Azerbejdžan neće stati na Nagorno-Karabahu!

Podeli vest

Posle Nagorno-Karabaha, čije je većinsko jermensko stanovništvo u ogromnom broju izbeglo nakon azerbejdžanske "antiterorističke operacije", u Jermeniji strahuju da će biti sledeća meta Azerbejdžana, ocenjuje "Mond".

Prema pisanju francuskog lista, Baku je izrazio spremnost da silom stavi pod svoju kontrolu koridor Zangezur, na jugozapadu Jermenije, kojim bi teritorija Azerbejdžana trebalo da bude povezana s njegovom eksklavom Nahčivan i na taj način bude omogućen "kopneni kontinuitet" s Turskom

Vlasti u Bakuu takođe redovno navode da je region Sjunik, na jugoistoku Jermenije, deo Azerbejžana, što ukazuje na opasnost od ofanzive. U Gorisu su stanovnici već spakovali svoje stvari i spremni su da napuste svoje domove u slučaju azerbejdžanskog napada, navodi Mond.

Podsetimo, Jermenija je članica organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, poznata po svom akronimu ODKB. To je regionalna međunarodna organizacija nastala na prostoru bivšeg SSSR, koja se bazira na bezbednosno-vojnoj saradnji.

Slično članu 5. Severnoatlantskog ugovora i Međuameričkom ugovoru o recipročnoj pomoći, član 4. Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CST) utvrđuje da bi se agresija protiv jedne potpisnice doživljavala kao agresija na sve. Prema tome, Azerbejdžan bi napadom na teritoriju Jermenije mogao da se nađe u ratu sa Ruskom Federacijom, koja je takođe član ODKB-a.

Foto: Shutterstock/Reuters

 

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštile su da od 1. januara 2024. godine ta samoproglašena republika prestaje da postoji.

To je saopšteno pošto su jermenski separatisti Nagorno-Karabaha, koji su kontrolisali tu enklavu tokom tri decenije, prihvatili prošle sedmice da polože oružje posle munjevite azerbejdžanske vojne operacije, protiv terorista -kako su rekli u Bakuu. 

Posle toga je više od 100.000 od ukupno oko 120.000 stanovnika Nagorno-Karabaha prebeglo u Jermeniju, a tu situaciju je osudila međunarodna zajednica. 

U dvodnevnoj septembarskoj vojnoj operaciji Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, više od 20 gradova i sela je napadnuto i ubijeno preko 200 jermenskih vojnika.

Od kraja rata 2020. godine, azerbejdžanske trupe napadaju područje blizu granice i to je postala "ubojitija zona, još više nego Nagorno-Karabah", tvrdi Olesija Vartanjan, istraživač u Međunarodnoj kriznoj grupi.

Ona smatra da prestanak postojanja samoproglašenog Nagorno-Karabaha neće dovesti do nestanka tenzija, pogotovo kada se ima u vidu da azerbejdžanske trupe od maja 2021, malo po malo oduzimaju jermensku teritoriju.

Te snage su okupirale više od 150 kvadratnih kilometara jermenske teritorije, prema tvrdnjama Jerevana, što Baku demantuje.

Brojni izbegli Jermeni iz Nagorno-Karabaha odbijaju da budu smešteni u pograničnim zonama iz straha od novih azerbejdžanskih napada.

Znak da bi se Baku mogao odlučiti na nove napade jeste i objavljivanje mape u azerbejdžanskim medijima gde je Jermeniji amputirana polovina teritorije, a ceo jug zemlje u bojama Azerbejdžana. 

Politički analitičar Benjamin Pogozjan pesimistično ocenjuje da je za Jermeniju "najgore tek počelo". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija