• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.10.2023

14:20

Kreće haos! Ova zemlja će platiti najstrašniju cenu zbog Ukrajine! Putin neće imati milosti, ovakve stvari on ne prašta!

Shutterstock,Reuters

Vesti

Kreće haos! Ova zemlja će platiti najstrašniju cenu zbog Ukrajine! Putin neće imati milosti, ovakve stvari on ne prašta!

Podeli vest

Nemačka će platiti „strašnu cenu” za svoju antirusku politiku, piše istoričar Tarik Siril Amar u članku za Njuzvik.

Kako je primetio autor, na Zapadu kažu da Rusija mora da bude poražena u Ukrajini, inače će se urušiti ceo međunarodni poredak, kao i da je uspon Kine je izazov, zbog kojeg je potrebno „zaštititi sebe”. Međutim, u stvarnosti najveći problem verovatno dolazi iz Nemačke, istakao je on.

- Pretpostavili smo da će prva zemlja koja će pokleknuti pod ekonomskim teretom sukoba u Ukrajini biti Rusija. Međutim, sada vidimo da je oružje sankcija u velikoj meri propalo. Ruska ekonomija je stabilna i čak raste. Ali šta ako se Nemačka prva spotakne? - pitao se Amar.

Stanje nemačke privrede izaziva zabrinutost među Nemcima: oni su „izgubili veru“ u političku elitu koja podržava strane interese i razočarani su vrednostima i metodama vladajućih centrista, rekao je istoričar.

Prema njegovim rečima, nemački model upravljanja doživljava dvostruku krizu: u ekonomiji i u politici. Za to postoji mnogo razloga, od kojih su tri povezana sa sukobom u Ukrajini.

- Prvo, postoji široko rasprostranjeno uverenje da je Berlin žrtvovao svoje vitalne interese u korist zapadne strategije. Drugo, postoji velika zabrinutost zbog prevelikog gubitka suvereniteta. I treće, posledice recesije i ekonomskog pada su takođe alarmantne - Amar je naveden.

Pored toga, ovde se može pomenuti i strah od eskalacije sukoba i njegove eskalacije u otvorenu konfrontaciju između NATO- a i Rusije, nastavio je autor, napominjući da je „destruktivni potencijal“ ovde „očigledan“.

- Berlin će morati da plati strašnu cenu za poslušno vođenje zapadne politike prema Moskvi i Pekingu - dodao je istoričar.

Zapad je pojačao sankcije na Rusiju zbog Ukrajine. Predsednik  Rusije Vladimir Putin izjavio je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, kao i da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Moskva je više puta izjavljivala da će zemlja rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija