• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

06.10.2023

09:38

NATO protiv NATO-a! U Siriji došlo do okršaja saveznika

Pixabay

Vesti

NATO protiv NATO-a! U Siriji došlo do okršaja saveznika

Podeli vest

Američki borbeni avion oborio je turski udarni dron iznad severne Sirije, a incident je zvanično potvrdio Pentagon.

Rečeno je da se bespilotna letelica "anka-s" u četvrtak približila oblasti u provinciji Hasaka gde su dejstvovale američke snage.

Dron je ocenjen kao "potencijalna pretnja", nakon čega je na njega otvorena vatra iz američkog lovca "F-16", preneo je AFP citirajući američko Ministarstvo odbrane.

Do zvanične potvrde došlo je nakon što je neimenovani zvaničnik SAD rekao za "Volstrit džornal" da je turski dron bio naoružan projektilima vazduh-zemlja i da je uništen "dok su američke trupe izvodile operacije u blizini."

U nepotvrđenim izveštajima se navodi da je dron zapravo oborio avion "F-35" iz 421. lovačke eskadrile. Međutim, dotična eskadrila koristi i "F-35" i "F-16".

Tursko ministarstvo odbrane negiralo je da je dron bio jedan od njihovih, ali zvaničnici koji su govorili za "Volstrit džornalom" ističu da je američka vojska potvrdila poreklo drona i da ga je svesno oborila znajući da je navodno turski.

Turske bespilotne letelice su u poslednje vreme napadale položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržavaju SAD i koje kontrolišu severoistočnu Siriju, u znak odmazde za teroristički bombaški napad prošle nedelje u Ankari, za koji su kurdski militanti preuzeli odgovornost.

Većinu snaga SDF čine borci Narodnih zaštitnih jedinica, koje Turska smatra produžetkom Radničke partije Kurdistana u Siriji. Pripadnici Narodnih zaštitnih jedinica nedavno su se sukobili sa svojim arapskim kolegama u provinciji Deir-ez-Zor.

Procenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi oko 900 američkih vojnika, koji pomažu SDF-u da kontroliše poljoprivredno zemljište i naftne bušotine na teritorijama koje su pre nekoliko godina zauzeli teroristi Islamske države (ISIS). Vlada u Damasku proglasila je njihovo prisustvo nelegalnim i optužila Vašington za krađu sirijske nafte, na šta SAD nisu odgovorile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija