• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2023

16:14

Hamasova "Oluja Al Aksa" ne ostavlja ništa za sobom u 10 oblasti Gaze! Uključili u borbu i paraglajdere

EPA

Vesti

Hamasova "Oluja Al Aksa" ne ostavlja ništa za sobom u 10 oblasti Gaze! Uključili u borbu i paraglajdere

Podeli vest

Masovni raketni udari na teritoriju južnog i centralnog Izraela izvedeni su rano jutros, a odgovornost za napade preuzela je palestinska fundamentalistička grupa Hamas.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu oglasio se i izjavio je da je zemlja u ratu.

Prema izveštajima Palestine sa fronta, naoružane grupe vojnog krila Hamasa, Brigade Al Kasam, izvele su složen napad na izraelska naselja u blizini Gaze. Naoružane grupe brigada Al Kasam, kojima su se kasnije pridružili borci palestinskog Islamskog džihada i drugih palestinskih frakcija iz Gaze, infiltrirali su se u pogranična područja, sukobili se sa Izraelskom vojskom i kontrolisali niz izraelskih naselja preko granice.

Hamas je napad nazvao "Oluja Al Aksa", a borbe na terenu su se vodile u sledećim oblastima:

Kibuc Karm Abu Salem, Nahal Oz, Kfar Aza, Magen, Sova, Zikim, Kibuc Beri, Sderot, Ofakim i Komandni centar divizije Gaza.

Napad koji je iznenadio Izrael uključio je paraglajdere, kopnene naoružane grupe su se ušunjale preko ograde za razdvajanje i ispaljeno je više od 5.300 raketa

U 11:30, desetine drugih boraca ušlo je kroz kapiju Al Taka istočno od Gaze i pridružilo se sukobima. Palestinski buldožeri uklonili su veliki deo ograde između Gaze i južnih oblasti okupacione države Izrael.

Šef Politbiroa Hamasa izjavio je da je operacija "prirodni odgovor na kontinuirano skrnavljenje džamije Al Aksa od strane izraelske okupacije i kontinuirane napade na Palestince na Zapadnoj obali". On je takođe pozvao Palestince da izađu na ulice i pruže otpor "izraelskoj okupaciji".

Foto: EPA

 

Muhamed Deif, komandant brigade Al Kasam, objavio je snimljenu poruku u kojoj se navodi da ovaj napad označava početak faze suprotstavljanja napadu Izraela na Al Kuds i Zapadnu obalu.

Izraelska vojska pokrenula je "Operaciju Gvozdeni mačevi" protiv Hamasovih grupa. Izraelski kabinet je najavio skori sastanak, a sednica izraelske vlade će se održati večeras u 17:30.

Vojska Izraela izvela je više vazdušnih udara. Shodno tome, sedam Palestinaca je ubijeno.

Zapadna obala

Na zapadnoj obali na kojoj je proglašeno vanredno stanje prijavljeni su višestruki napadi vatrenim oružjem na izraelske snage u Tulkaremu i Dženinu. Sukobi protiv izraelskih snaga izbili su u Hebronu, Vitlejemu, Ramali i Tulkaremu.

Jedan Palestinac je ubijen zbog navodnog pokušaja napada nožem u blizini naselja Ariel, koje je uspostavljeno nad palestinskim teritorijama u gradu Salfit.

Izraelski doseljenici pucali su na palestinske automobile u blizini naselja Halamiš. UNRVA je objavila da su sve njene kancelarije zatvorene širom okruga Zapadne obale. Zapaljena je izraelska policijska stanica u oblasti Džabal Mukaber.

Predsednik Palestine Mahmud Abas izjavio je da palestinski narod ima pravo na samoodbranu od ponavljajućih napada terorističkih izraelskih naseljeničkih bandi i izraelske okupacione vojske.

On je takođe sazvao sastanak sa nekim civilnim, bezbednosnim i političkim visokim palestinskim liderima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija