• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Jutarnji list

11.10.2023

21:54

Izrael je bio upozoren za krvavu subotu! Netanjahu zanemario glasine: "Rekli smo im da se sprema nešto veliko"

EPA/Reuters

Vesti

Izrael je bio upozoren za krvavu subotu! Netanjahu zanemario glasine: "Rekli smo im da se sprema nešto veliko"

Podeli vest

Netanjahu je sugestiju da je Izrael dobio upozorenje pre smrtonosnog napada opisao kao "potpuno lažnu vest"

Egipat je upozorio Izrael na moguće nasilje tri dana pre smrtonosnog napada Hamasa, rekao je predsednik panela u američkom Kongresu, piše Bi-Bi-Si.

Šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol je novinarima govorio o navodnom upozorenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ljutito je rekao da su izveštaji "potpuno lažni".

Izraelske obaveštajne službe suočile su se sa kritikama jer nisu sprečile najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u 75-godišnjoj istoriji Izraela.

Foto: Reuters

 

„Znamo da je Egipat upozorio Izraelce tri dana unapred da bi se ovakav događaj mogao dogoditi“, rekao je Mekol novinarima u sredu posle zatvorenog obaveštajnog sastanka poslanika o bliskoistočnoj krizi, prenosi AFP.

„Ne želim previše da ulazim u poverljive informacije, ali upozorenje je poslato“, dodao je republikanac iz Teksasa. "Mislim da je bilo pitanje na kom nivou je poslato."

Zvaničnik egipatske obaveštajne službe rekao je novinskoj agenciji Asošiejted pres ove nedelje da je Kairo više puta upozoravao Izraelce da se „nešto veliko“ planira iz Gaze.

„Upozorili smo ih da će situacija eksplodirati, i to vrlo brzo, i da će akcija biti velika. Ali oni su potcenili naša upozorenja', rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Reuters

 

Zvaničnik iz Kaira rekao je da su izraelski zvaničnici umanjili pretnju iz Gaze i umesto toga fokusirali se na Zapadnu obalu.

Prema Fajnenšel tajmsu, koji je citirao dvojicu neimenovanih zvaničnika upoznatih s tim, nije bilo čvrstih obaveštajnih podataka o konkretnom napadu.

U sredu je izraelski predsednik Netanjahu opisao svaku sugestiju da je Izrael dobio specijalno upozorenje pre smrtonosnog upada kao „potpuno lažnu vest“.

Egipat – koji strogo kontroliše ko prelazi granicu sa Gazom – često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa.

Više od 1.500 militanata probilo je u subotu bezbednosnu barijeru Gaze u koordinisanom napadu kopnom, vazduhom i morem.

Broj poginulih u napadima Hamasa u Izraelu dostigao je 1.200. Više od 1.000 ljudi je poginulo u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu.

Foto: Reuters

 

Kao odmazdu, Izrael je gađao mete Hamasa u Gazi. Stanovnici ovog područja kažu da su bez struje nakon što je njihova jedina elektrana ostala bez goriva.

U međuvremenu, Hamas je osudio izjave američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je u utorak rekao da je Izrael dužan da odgovori na napade, koje je nazvao "činom čistog zla".

Palestinska grupa Hamas saopštila je da su Bajdenove izjave usmerene na eskalaciju tenzija u Pojasu Gaze.

Nakon napada Hamasa, SAD su objavile da prebacuju nosač aviona, brodove i avione u istočni Mediteran i da će Izraelu takođe obezbediti dodatnu opremu i municiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dolazi sudnji dan, Putin stavlja tačku?! Ovo oružje će da dokrajči sve...
Užasno

Dolazi sudnji dan, Putin stavlja tačku?! Ovo oružje će da dokrajči sve...

Odgovarajući na pitanje na sastanku „Valdajskog kluba“, da li Rusija treba da revidira svoju „nuklearnu doktrinu“ u pravcu snižavanja nuklearnog praga, predsednik Vladimir Putin je saopštio, da su radovi na Sarmatu, superteškoj strateškoj raketi, zapravo završeni, a izvršena su i poslednja uspešna testiranja Burevestnika“ – krstareće rakete globalnog dometa, sa nuklearnim pogonskim sistemom.

11.10.2023

21:06

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija