• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

17.10.2023

23:29

Putin i Si Đinping digli na noge Zapad! Usaglašeni detalji novog svetskog poretka, koji su dogovorili pre sedam meseci!

AP/Tanjug

Vesti

Putin i Si Đinping digli na noge Zapad! Usaglašeni detalji novog svetskog poretka, koji su dogovorili pre sedam meseci!

Podeli vest

Drugi samit ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga za samo sedam meseci mogao bi da se pokaže ključnim u izgradnji novog poretka!

Ovonedeljna poseta Vladimira Putina Pekingu označava drugi rusko-kineski samit ove godine. Ovog puta predsednik dolazi u posetu svom prijatelju i strateškom partneru, nakon dogovora postignutih tokom posete Si Đinpinga u Moskvu u martu. Tada je kineski lider pozvao Putina da prisustvuje trećem forumu Inicijative Pojas i put (BRI), koji obeležava svoju desetogodišnjicu.

Prisustvo ruskog lidera na događaju je posebno uočljivo s obzirom na povremene stavove (uglavnom sa Zapada) da je projekat zapao u ćorsokak. Šema, koju je Si pokrenuo 2013. da poveže kinesku robu sa evropskim tržištima preko trans-evroazijskih kopnenih i severnih morskih puteva, zaista se suočava sa dilemom.

Podižući novu "gvozdenu zavesu" na granicama Rusije i Belorusije, Zapadna Evropa je upala u sopstvenu zamku, lišavajući se jeftinih izvora energije - glavnog pokretača njene ekonomije od 1970-ih. Istovremeno, zapadnoevropske zemlje takođe zatvaraju mogućnost uvoza jeftine kineske robe kopnenim putem, jer je Rusija bila kritična karika u projektu „Jedan pojas, jedan put". 

U međuvremenu, sankcije na isporuku visokotehnoloških proizvoda Kini i odbijanje da se dozvole kineske investicije na njihovim tržištima takođe ugrožavaju kinesko-evropsku trgovinu duž Severnog morskog puta. Pod ovim uslovima, BRI traži nove tačke rasta, od kojih bi jedna mogla biti brzo rastuća rusko-kineska trgovina i spajanje inicijative sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) koju predvodi Moskva.

Uparivanje EAEU i Pojasa i puta bilo bi važno za Rusiju u kontekstu njenog „zakretanja ka istoku", koji je uglavnom završen u izvozu i uvozu. Kina shvata da je trgovina sa EAEU mnogo pouzdanija od interakcije sa zapadnim zemljama, iako u manjim količinama.

Nakon što je prošle godine dostigla skoro 200 milijardi dolara, trgovina između dve zemlje bi u srednjem roku mogla da premaši 300-350 milijardi dolara. Sadašnja transportna infrastruktura se bori da se nosi sa rastućim protokom robe i potrebna su nova rešenja. O tome će lideri Rusije i Kine razgovarati na samitu u Pekingu.

To bi moglo da uključi nove železničke linije preko zajedničke granice i kroz zemlje Centralne Azije, kao i gasovode. S obzirom na pun kapacitet Snage Sibira, mnogi očekuju da će Putinova poseta finalizovati sporazume o izgradnji Snage Sibira-2, od čega će imati koristi i Rusija, koja svoje gasne tokove okreće ka istoku, i Kina, koja traži jeftinu zamenu za prljavi ugalj.

Razgovor će se verovatno fokusirati i na izgradnju finansijske infrastrukture. Obe zemlje aktivno razvijaju nacionalne digitalne valute koje bi mogle da zamene moderne fiat valute za naselja u roku od dve do tri godine. Ovo će eliminisati rizike sankcija u ovom pogledu uklanjanjem potrebe za korespondentskim obračunima uz značajno automatizovanje prekograničnih plaćanja. 

Istovremeno, ključno je ubediti Peking da je potrebno dozvoliti velikim ruskim bankama da uđu u kineski finansijski sistem: Sberbank, Alfa banka i Gasprombank već su najavile nameru da otvore filijale, a odobrenje regulatora će pomoći balansirati saradnju između dve zemlje, pošto kineske banke dugo i plodno rade u Rusiji.

Naravno, neophodno je i da lideri Rusije i Kine razgovaraju o političkim pitanjima, kako u okviru bilateralne koordinacije, tako i u kontekstu aktivnosti međunarodnih organizacija. Širenje BRIKS-a predstavlja nove mogućnosti i izazove.

Aktivnosti Šangajske organizacije za saradnju zahtevaju davno očekivana poboljšanja i prelazak na novi nivo interakcije. Putin i Si bi takođe mogli da razgovaraju o implikacijama nedavnog samita između Kine i centralnoazijskih država, pošto namera Pekinga da ga pretvori u stalni institucionalni format teško da će se svideti Moskvi.

U svakom slučaju, vreme je da partneri sinhronizuju svoje politike i zacrtaju nove izglede za saradnju. Svaki susret Putina i Sija daje podsticaj razvoju ekonomskih, naučnih, tehnoloških i humanitarnih veza. S obzirom da će 2024. biti godina 75. godišnjice diplomatskih odnosa naših zemalja, to bi trebalo da bude posebno snažno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija