• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA Novosti

18.10.2023

19:51

Nije pitajnje hoće li, već kad kreće?! Peking i Vašington se uveliko spremaju za okršaj koji će odrediti sudbinu sveta!

Reuters

Vesti

Nije pitajnje hoće li, već kad kreće?! Peking i Vašington se uveliko spremaju za okršaj koji će odrediti sudbinu sveta!

Podeli vest

Sukob Između SAD i Kine zbog Tajvana mogao bi da se rasplamsa, a ukoliko do njega dođe bio bi uporediv po razmerama sa situacijom na Bliskom istoku!

Vasilij Kašin, direktor Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije Visoke škole ekonomije u Moskvi upozorava da je aktuelni sukob na Bliskom najveći u rasponu od nekoliko generacija. 

- Mnogi ne žele da veruju u mogućnost ovakvog epiloga, ali vidimo praktične i veoma skupe korake koje strane rade da bi se pripremile za sukob - rekao je ekspert na predstavljanju izveštaja "Rat u novoj eri: zašto se velike armije vraćaju" u klubu Valdai u Moskvi.

On je napomenuo da je reč, pre svega, o mogućoj konfrontaciji Vašingtona i Pekinga po pitanjima oko Tajvana . U slučaju eskalacije, Japan bi mogao stati na stranu Sjedinjenih Država , dodao je Kašin.

- Američke snage sa sedištem u Japanu će biti uključene, a japanske oružane snage će im obezbediti komunikaciju, logistiku, pokrivanje. Razgovara se o tome koliko japanska flota može biti uključena u ove događaje, direktno ili će imati pomoćnu ulogu, verovatno se ne može isključiti direktno učešće - objašnjava Kašin.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona značajno su zahlađeni čak i pod administracijom predsednika Donalda Trampa, koji je započeo „trgovinski rat" sa Kinom. Dolaskom Džoa Bajdena, situacija se nije poboljšala, čak se i pogoršala - brojni incidenti, uključujući posetu Tajvanu tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi i uništavanje kineskog balona u vazdušnom prostoru, doveli su do nove runde diplomatske konfrontacije i kineskog bojkota saradnje sa Sjedinjenim Državama u nizu oblasti, posebno kad je reč o vojnoj saradnji.

Kineski predsednik Si Đinping poručuje da je ponovno ujedinjenje Kine sa Tajvanom istorijski neizbežno i nikakva sila ga ne može zaustaviti.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine nakon što su se snage predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija