• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2023

17:43

Bomba potez Kine! Šta će Bajden reći? Peking poslao brutalan zahtev nakon sastanka sa Rusima: Palestinici nisu sami

Shutterstock/EPA

Vesti

Bomba potez Kine! Šta će Bajden reći? Peking poslao brutalan zahtev nakon sastanka sa Rusima: Palestinici nisu sami

Podeli vest

Specijalni izaslanik Kine za Bliski istok pripisuje krizu u odnosima Izraela i Gaze nedostatku garancija za legitimna, nacionalna prava Palestinaca, rekao je on na sastanku sa svojim ruskim kolegom u četvrtak.

Kineski izaslanik za Bliski istok Džai Džun sleteo je u Katar gde je zajedno sa ruskim izaslanikom Mihailom Bogdanovim usaglasio stav Pekinga sa Moskvom u vezi sa njihovim naporima da deeskaliraju sukob u Gazi.

Kina i Rusija dele isti stav kada je reč o palestinskom pitanju.

- Ključni razlog zbog kojeg imamo ovu situaciju u palestinsko-izraelskom sukobu je taj što palestinskom narodu nisu zagarantovana njegova legitimna nacionalna prava - rekao je Džai, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao sa kineskim liderom Si Đinpingom u Pekingu.

Naoružani pripadnici Hamasa ušli su 7. oktobra iz Pojasa Gaze u južni Izrael, gde su ubili najmanje 1.400 ljudi, na šta su Izraelci uzvratili vazdušnim udarima, a pod opsadom je 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Nedelju dana kasnije, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji osudio je "svako delo koje šteti civilima", ali nije imenovao Hamas, dok je rekao da su izraelske akcije "prešle granicu samoodbrane".

U suprotnom taboru od Kine i Rusije su SAD, čiji je predsednik Džo Bajden najavio da će tražiti dodatna sredstva za pomoć Izraelu, vrednu nekoliko milijardi dolara, kako bi mogao da se bori protiv Hamasa.

Na drugoj strani je stav Rusije, prema kojem su SAD i njeni zapadni saveznici ignorisali potrebu za nezavisnom palestinskom državom u granicama iz 1967. godine.

Najveća zemlja na svetu izradila je nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca, pristup humanitarnim organizacijama i bezbednu evakuaciju civila, ali predlog nije dobio dovoljnu podršku prošlog ponedeljka.

- Kina je duboko razočarana američkim blokiranjem predložene rezolucije UN - naglasio je u četvrtak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Posle sastanka u Kataru, izaslanik Džai je potvrdio da je Kina spremna da nastavi komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom za smirivanje izraelsko-palestinskog sukoba.

U glavnom gradu Dohi Hamas već više od decenije ima političku kancelariju koja omogućava direktnu komunikaciju sa svojim pripadnicima, zbog čega je Katar nezaobilazna stanica za sve strane diplomate koje žele da posreduju u sukobu Izraela i Gaze.

Američki državni sekretar Antoni Blinken boravio je prošle nedelje u Dohi i rekao katarskom premijeru da Vašington čini sve što je potrebno da obezbedi oslobađanje talaca koji se drže u Gazi. Pored toga, on je apelovao na Izrael da preduzme sve moguće mere predostrožnosti kako bi se izbeglo povređivanje civila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija