• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2023

23:21

(UŽIVO) Brutalna kontra u Zaporožju, Ruska vojska dobija svaki dan 15.000 tona municije i goriva! Manjak vojnika na frontu (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP/Shutterstock

Vesti

(UŽIVO) Brutalna kontra u Zaporožju, Ruska vojska dobija svaki dan 15.000 tona municije i goriva! Manjak vojnika na frontu (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 607. dan.

Borelj: Ministri EU bez dogovora o Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU nisu uspeli da se dogovore o izdvajanju novog paketa vojne pomoći Ukrajini, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka u Luksemburgu.
- Razgovarali smo o hitnim potrebama Ukrajine i kako da im izađemo u susret... Još uvek nismo uspeli da rešimo pitanje osme tranše vojne pomoći iz Evropskog mirovnog fonda, još uvek pokušavamo da nađemo rešenje, ali na kraju ćemo ga pronaći -rekao je on.

Tri stanovnika Hersona uhapšena zbog pomaganja Rusiji

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da su trojica stanovnika Hersonske oblasti uhapšena zbog navodnog pomaganja ruskim snagama da gađaju lokacije u istoimenom gradu, prenosi Kijev independent.
Ruske snage su se fokusirale na industrijski istok Ukrajine posle neuspelog napredovanja na Kijev na početku rata, februara 2022. i pokušavale su da zadrže položaje u Hersonu otkako su se povukle iz glavnog grada tog regiona krajem prošle godine, navodi Gardijan.

Erdogan pustio Putina niz vodu! Ovaj potez turskog predsednika promeniće tok rata u Ukrajini

Ruska vojska dobija svaki dan 15.000 tona municije i goriva

Oružane snage Rusije isporučuju oko 10-15.000 tona municije i goriva dnevno u zonu specijalnih operacija, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u razgovoru sa članovima Saveta Federacije.
Na poziv Šojgua, predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko i Komitet Saveta Federacije za odbranu i bezbednost posetili su Ministarstvo odbrane Rusije. Ministar je skrenuo pažnju senatora na obim zadataka koje rešavaju Oružane snage Rusije tokom specijalne vojne operacije.
- Da bismo razumeli razmere, svakodnevno snabdevamo Oružane snage sa 1.500 tona vode - to je samo voda za piće. Peremo oko 350 tona veša dnevno. Morate shvatiti da se to ne radi na jednom mestu, već na ogromnoj liniji fronta, dugom više od 1.000 kilometara - naglasio je Šojgu.
On je rekao da svim ovim, naravno, mora da se upravlja. Isporučuje se svakodnevno oko 10.000, a nekad i 15.000 tona raznih vrsta materijala.
- To su municija, gorivo. Sve što se tiče popravke i održavanja opreme - dodao je on.

Lavrov doputovao u Teheran

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Iran na regionalni forum, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Očekuje se da će Lavrov razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Turske, Azerbejdžana i Jermenije, koji su takođe pozvani na ministarski sastanak konsultativne regionalne platforme "tri plus tri" za južni Kavkaz.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na platformi X (Twitter) fotografiju dočeka Lavrova u Teheranu.

Šok! Cela Ukrajina se smejala Putinu kada je ovo uradio, sada plaču i mole za milost!

Kontranapad u Zaporoškoj oblasti

Ruske snage izvele su uspešan kontranapad kod sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom"Vladimir Rogov.
„Ukrajinski vojnici pokušali su da se probiju u pravcu Verbovog i Novoprokopovke, ali su naišli na otpor. U rejonu Verbovog naši momci krenuli su u kontranapad i napali neprijateljske položaje sistemima 'soncepjok' i zauzeli nekoliko neprijateljskih uporišta", rekao je Rogov.
Osim toga, kako je naveo, ruske snage takođe su izvele protivnapad kod sela Prijutno iPoltavka na vremjovskom pravcu.

Manjak ukrajinskih vojnika na frontu

Ukrajinske snage pate zbog manjka vojnika na frontu, dok specijalna policija, često na silu, prikuplja regrute po gradovima - navode infrmativni portali.
Jedan od komandanata ukrajinskih jedinica Vladislav Ševčuk navodi za portal "Strana" da njegove snage svakodnevno ostaju bez vojnika.
On upozorva one koji misle da mogu biti u zadnjim redovima da to neće biti moguće.
Ševčuk poručuje da su svi koji imaju ukrajinsko državljanstvo dužni da stanu u vojne redove.

Alijansa neće preživeti direktan rat sa Rusijom

Nato neće preživeti direktan sukob sa Rusijom - tvrdi bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.
"Severnoatlantska alijansa neće preživeti ovu krizu jer nije dizajnirana za ofanzivne ratove. Nato je stvoren da zaštiti zapadne zemlje i zapadnu civilizaciju, ali je kasnije počeo da se aktivno širi" - ukazuje Mekgregor.
Istovremeno, kako navodi Telegram kanal "Rezident", britanska spoljna obaveštajna služba "MI6" upozorava ukrajinski vojni i državni vrh da Avdejevku čeka sudbina Bahmuta /Artjomovska/.

Odbijeno pet napada na donjeckom pravcu

U protekla 24 časa na donjeckom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 285 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Jug" Vadim Astafjev.
„Na donjeckom pravcu jedinice Južne grupe snaga su uz podršku avijacije i artiljerije odbile pet neprijateljskih napada, pogodile 23 mesta koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike jedinica 77. aeromobilne, 5. jurišne i 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kleščejevka, Soledar i Berhovsko jezero", rekao je Astafjev i dodao da je tokom borbi uništen tenk T-72 kod Krasnogorovke i borbeno vozilo „kirpi" kod Artjomovska.

Panika u Ukrajini! Narod drhti, ali ne od Putina! Ovo je nešto najgore što se može desiti još od početka rata!

 

Ubijeno ili ranjeno 285 ukrajinskih vojnika na donjeckom pravcu


U protekla 24 časa na donjeckom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 285 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.

- Na donjeckom pravcu jedinice Južne grupe snaga su uz podršku avijacije i artiljerije odbile pet neprijateljskih napada, pogodile 23 mesta koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike jedinica 77. aeromobilne, 5. jurišne i 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kleščejevka, Soledar i Berhovsko jezero - rekao je Astafjev i dodao da je tokom borbi uništen tenk T-72 kod Krasnogorovke i borbeno vozilo „kirpi“ kod Bahmuta.
 

 

Užasavajuća vest za Rusiju! Šta se ovo dešava na frontu?! Velika operacija zaprepastila vojne stručnjake "Ni po koju cenu..."

 

Rusija: Sankcije EU ne funkcionišu

Evropska unija stalno traži nove sankcije protiv Rusije, ali dosadašnje iskustvo pokazuje njihovu neefikasnost, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, komentarišući konsultacije EU o 12. paketu ograničenja.

- Sankciona težnja se nastavlja, ali celokupno dosadašnje iskustvo uvođenja sankcija, a da vas podsetim, već je bilo 11 paketa, jasno govori da, prvo, ove sankcije ne funkcionišu, a drugo, štete samoj Evropskoj uniji - istakao je Gruško.

On je dodao da je Rusija spremna za nove evropske sankcije ako budu usvojene i odmeriće potrebu za uvođenjem uzvratnih mera.
 

 

Masakr! Nezapamćen poraz Ukrajine, hiljade mrtvih! Ruse nakon ovog više nema šta da zaustavi!

 

Ruski padobranci uništili su tenk Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja nakon što su ga otkrili pripadnici specijalnih snaga „Osman“.

 

 

 

 

Hitno! Britanci digli uzbunu: Rusija i Kina spremaju nešto krupno! Sa još jednim moćnim igračem će otvoriti vrata pakla?!

 

Katastrofa! Moćna sila udarila na Rusiju, sada plaća najstrašniju cenu! Odluka Moskve srušila sve snove o vraćanju istorijskih teritorija!

 

Ukrajina formira novu grupu PVO na granici sa Belorusijom

Ukrajinske snage na granici sa Belorusijom formiraće novu grupu protivvazdušne odbrane uz primenu zapadnog naoružanja, izjavio je komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev na Telegram kanalu.

Ranije je Najev više puta saopštavao o jačanju granice sa Belorusijom.
 

 

Uzbuna u NATO! Putin i Si otvaraju novi front, na Izrael i Ukrajinu će svi zaboraviti! Alijansa se sprema za sukob na ključnom delu planete!

 

 

Ruske snage ubile i ranile više od 200 vojnika na južnodonjeckom pravcu

Ruske snage su na južnodonjeckom pravcu uništile mesta koncentrisanja ukrajinskih vojnika. Ubijeno je ili ranjeno više od 200 vojnika, uništen jedan tenk i punkt upravljanja dronovima, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.

On je dodao da su na istom pravcu ruske jedinice sprečile pokušaj rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Novomajorskom okrugu. Uradni dron uništio je vozilo sa ukrajinskim vojnicima. Tokom protivbaterijske borbe uništen je višecevni raketni sistem BM-21 „grad“ i sedam minobacačkih odreda.
 

 

Svete, spremi se! Putin rešio da vrati Ukrajinu u kameno doba! Uskoro dolazi prava apokalipsa, više ništa ne može da je zaustavi!

 

Ukrajinske snage se spremaju da pređu Dnjepar

U Nemačkoj su održane vežbe sa ukrajinskim oružanim snagama na prelasku reka korišćenjem nemačkih amfibijskih mostova M3.

Ovo su modularne mašine koje se mogu koristiti za sklapanje i mostova i trajekata.

- Naše glavno pitanje sada je prelazak Dnjepra i, najverovatnije, teška oprema će biti prebačena preko ovih vozila - saopštila je ukrajinska vojska.

Ruske vlasti i vojne publikacije su tokom protekle nedelje izveštavale o pokušajima ukrajinskih oružanih snaga da stvore mostobran na levoj obali Dnjepra.

 

Šok za Putina! Svet na nogama, NATO zemlja poslala strašnu poruku! "Ako je ovo uradio..."

 

(VIDEO) Specnaz i desantnjiki uništavaju ukrajinske tenkove 

Bitka na liniji Rabotino-Verbovoj: Specijalne snage i vazdušno-desantne jedinice iz Pskova odbijaju ofanzivu, uništavajući tenkove ukrajinskih oružanih snaga na frontu u Zaporožju.

OSU nastavlja ofanzivna dejstva na liniji Kopani-Rabotino-Verbovoje. Komanda Oružanih snaga Ukrajine i dalje šalje tehniku i pešadiju za napad na ruske položaje na poljima. Ruske jedinice vatrom dočekaju neprijatelja.

Na video snimku je prikazan snimak dobijen od vojnih specijalnih jedinica „Osman“ o uništavanju tenka Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa posadom iz ATGM 76 vazdušno-desantnog diviziona na pravcu Orehova.

 

 

 

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe za Avdejevku ne jenjavaju, OSU dovlači rezerve, Rusi napreduju (MAPA)

U pravcu Starobeljskog, u poređenju sa aktivnijim područjima, relativno je tiho, ali borbeni rad ne prestaje. Oružane snage Rusije su artiljerijom gađale identifikovane ciljeve i izvršile izviđanje. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine su postale aktivnije u oblasti Kislovke i Jagodnog i aktivno koriste FPV dronove.

Još uvek nema značajnijih promena na pravcu Soledara. Oružane snage Rusije nastavljaju da drže južni bok Bahmuta, odbijajući napade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Klešćejevke. VSU, kao i ranije, napada u jurišnim grupama.

Foto: Printscreen Rybar

 

U oblasti Avdejevskog utvrđenog područja na severnom krilu, artiljerija i avijacija ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga napadaju Avdejevski koksohemijski kombinat.

OSU pokušava da zadrži kontrolu nad železničkom prugom, iznova i iznova baca rezervne jedinice u ovo područje, samo da spreči napredovanje ruskih jedinica. Na južnom krilu vode se borbe u pravcu Severnog i Tonenjkog, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da obuzdaju navalu ruskih trupa prebacivanjem ljudstva i gustim minskim poljima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05