• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2023

11:00

Užasavajuća vest za Rusiju! Šta se ovo dešava na frontu?! Velika operacija zaprepastila vojne stručnjake "Ni po koju cenu..."

EPA

Vesti

Užasavajuća vest za Rusiju! Šta se ovo dešava na frontu?! Velika operacija zaprepastila vojne stručnjake "Ni po koju cenu..."

Podeli vest

Ruska vojska navodno ima između 150.000 i 190.000 ubijenih i teško ranjenih vojnika u ratu u Ukrajini, tvrde obaveštajne službe britanskog ministarstva odbrane.

Ukupan broj gubitaka, uključujući i ranjenike koji su u stanju da se vrate na bojno polje, navodno iznosi između 240.000 i 290.000 ljudi. Podaci se odnose samo na pripadnike redovnih jedinica vojske dok gubici Vagnera i regrutovanih osuđenika nisu uključeni u izveštaj.

Analitičari kažu da su gubici naglo porasli poslednjih nedelja pošto je Rusija pokrenula velike ofanzivne operacije u oblasti Avdejevke u Donjeckoj oblasti. Кao rezultat napada na utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine stopa gubitka ljudstva povećana je za 90 odsto.

Ofanziva u rejonu Avdejevka počela je 10. oktobra. Za 10 dana ruska vojska je izgubila 201 komad opreme, uključujući 42 tenka, 49 borbenih vozila pešadije i 10 oklopnih transportera, pokazuju podaci iz projekta Orik OSINT.

 

 

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni posetio je područje borbenih dejstava 19. oktobra. Istog dana vojni dopisnik Aleksandar Sladkov pozvao je da se ne zauzima Avdejevka ni po koju cenu. Sladkov navodi da je pre napada neophodno "steći nadmoć u vazduhu" i "uništiti vatreno oružje" neprijatelja. Istovremeno je jasno stavio do znanja da u ovom trenutku takvi uslovi nisu izvodljivi.

- Vatreno oružje Oružanih snaga Ukrajine može biti uništeno u protivbaterijskoj borbi ako imamo artiljerijska izviđačka sredstva, ali ih nemamo. Ostao je samo jedan napad. Napad na meso. Moramo da prestanemo da radimo ovakve stvari - napisao je Sladkov.

Portparol zajedničkog pres centra ukrajinskih odbrambenih snaga taurijskog pravca Aleksandar Štupun uporedio je rusku ofanzivu u oblasti Avdejevka sa operacijom zauzimanja Bahmuta.

Prema procenama Medijazone i Bi-Bi-Sija do 13. oktobra potvrđeni gubici Rusije u Ukrajini iznosili su nešto više od 34.000 ljudi. Ovaj broj uključuje plaćenike Vagnerovog PMC-a i osuđenike, ali ne uključuje one koji su se borili na strani Rusije u sastavu jedinica samoproglašenih DNR i LNR.

Prema američkim obaveštajnim podacima, do kraja avgusta ruske trupe su imale 120.000 poginulih, a još 170.000-180.000 ranjenih. Ukupni gubici su već skoro udvostručili veličinu vojske koju je predsednik Vladimir Putin okupio za invaziju 24. februara 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija