• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Teheran tajms

23.10.2023

19:39

Iran otkrio tajnu Bajdenove misije u Izraelu! Arapski svet na nogama, ono što je lider SAD preneo Netenijahuu je...

EPA

Vesti

Iran otkrio tajnu Bajdenove misije u Izraelu! Arapski svet na nogama, ono što je lider SAD preneo Netenijahuu je...

Podeli vest

SAD su zabrinute zbog transformacije 'Oluje Al-Aksa' u regionalnu bitku i znaju da će, ako Izrael zakorači u Gazu, okidač biti povučen. Izgledalo je kao da je Bajden posetio okupirane teritorije kako bi ponudio pomoć izraelskom režimu, ali u stvarnosti je bio tamo da upozori Tel Aviv o posledicama kopnene ofanzive na Gazu.

Još važnije, Vašington je od 7. oktobra duboko zabrinut zbog bezbednosti i političkog kolapsa izraelskog režima. Amerikanci su videli koliko su slabi temelji izraelskog režima, koliko su ograničeni njegovi bezbednosni izvori, koliko je nepostojeća njegova politička kohezija i koliko je nestabilna vezanost ljudi za sistem.

Neki izvori sugerišu da su SAD odlučile da konsoliduju svoje snage u zapadnoj Aziji zbog zabrinutosti da bi Tel Aviv mogao brzo da izgubi kontrolu nad okupiranim teritorijama i da bi veliki deo svog stanovništva bio ubijen u potencijalnoj konfrontaciji na više frontova. Izrael bi mogao da propadne za tren oka u slučaju punog rata sa snagama otpora. Vašington takođe voli da drži u tajnosti da bi, ako se takvi događaji dogode, morao direktno da rasporedi trupe i opremu u Izrael.

SAD nisu voljne da se bore u ime Izraela, pa čak ni uz režim. Rastuća međunarodna moć Kine i Rusije, ozbiljna zabrinutost da američke snage postanu meta snaga otpora u zapadnoj Aziji i rastuća mržnja prema Netanjahuu glavni su faktori koji poslednjih dana oblikuju strategiju Vašingtona. 

Međutim, SAD su glavna sila koja je Izrael pretvorila u mašinu za ubijanje u Gazi. Kroz bombardovanje vrši pritisak na Palestince da napuste svoje zemlje, tera različite vlade na ćutanje i pokušava da ubije istaknute ličnosti otpora. SAD su glavni akter kada su u pitanju izraelski zločini i ne treba ih posmatrati samo kao partnera. 

Drugi akteri, posebno arapske zemlje, shvatili su da će Izrael, ako uspe da prevaziđe svoje najnovije bezbednosne i vojne izazove, krenuti ka vršenju još većih masakra i postati još brutalniji. Egipat, Jordan i Saudijska Arabija bi radije imali posla sa slabim Izraelom. Ali SAD će pokušati da odlože takav scenario tako što će se otarasiti Netanjahuovog tima i dugoročno zadržati na vlasti svoje prijatelje poput Ganca. 

Evropljani su više uplašeni nego bilo ko drugi. Glavno pitanje za njih je šta će Rusija sa Ukrajinom i Evropom ako izraelski ludaci otvore regionalni rat sa Amerikom?! Iz evropske perspektive, ovaj regionalni sukob može da preraste u globalni za nekoliko dana.

Za razliku od nekih emocionalnih analiza, otpor Izrealu je delovao vrlo proračunato i snažno. Stvaranje "verodostojne vojne pretnje" uvek je bio Netanjahuov slogan, ali otpor je to postigao. Drugi frontovi su praktično otvoreni, ali se intenzitet sukoba kontroliše. 

Napad na bolnicu Al-Ahli Arab u utorak uveče (17. oktobra) označio je kraj Netanjahuove političke karijere i kraj vojne karijere Joava Galanta. Izraelska vojska je pokazala da je došla u ćorsokak i svi su to razumeli. Cilj Izraela u proteklih nekoliko dana bio je da pokaže da u Gazi nema sigurnog mesta i Palestinci moraju da odu. Ali niko nije otišao!

Sada Izrael mora da traži izlaznu strategiju. Snage otpora moraju pokušati da završe misiju i okončaju režim u Tel Avi ako izvrši kopnenu ofanzivu na opkoljeni pojas Gaze. Za Izrael, međutim, izgleda da nema dobrog scenarija. 

U ovako složenoj borbi, mora se biti strpljiv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija