• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.10.2023

20:55

Supermagla ubila sedam ljudi, zaustavila vozila i izazvala 158 sudara! Preti i Srbiji, niko i ništa je ne mogu sprečiti...

Tanjug

Vesti

Supermagla ubila sedam ljudi, zaustavila vozila i izazvala 158 sudara! Preti i Srbiji, niko i ništa je ne mogu sprečiti...

Podeli vest

Najmanje sedam osoba je poginulo nakon što je gusta mešavina magle i dima obavila auto-put u saveznoj američkoj državi Luizijani u ponedeljak, izazvavši sudare čak 158 vozila. Nacionalna meteorološka služba nazvala je ovu pojavu "supermaglom" tokom koje je vidljivost bila manja od tri metra, piše "Forbs". Slične pojave dešavaju se i u Srbiji!

Posle lančanog sudara najmanje 25 osoba završilo je u bolnici, a neki od njih su vozili i zapalili se nakon što je vatra zahvatila cisternu koja je prevozila za sada nepoznatu opasnu tečnost. Zaposleni u Hitnoj pomoći morali su pešice da idu do nastradalih jer prilaz vozilima nije bio moguć. Državna saobraćajna policija Luizijane saopštila je da bi broj poginulih mogao da poraste jer se još traga za novim žrtvama. Osim toga, supermagla se ni u utorak ujutro nije potpuno razvedrila, pa je nekoliko škola odložilo početak nastave.

U ponedeljak ujutru, u periodu od čak šest sati, vidljivost je bila skoro nula. Razlog za to je supermagla, koja nastaje kada se vlažni materijali poput žbunja, lišća i drveća zapale i ovaj dim se pomeša sa hladnijim vazduhom. Ova pojava može biti veoma opasna, posebno na auto-putevima, a u prošlosti je izazvala brojne lančane sudare - posebno u južnim delovima SAD u blizini korita potoka ili odvodnih kanala - poput onih koji se obično nalaze u močvarama u blizini Nju Orleansa.

Supermagla je kriva za mnoge saobraćajne nesreće u proteklim decenijama. Četiri osobe su poginule na međudržavnom auto-putu između Tampe i Orlanda 2008. godine kada je loša vidljivost primorala spasioce da idu peške od automobila do automobila kako bi proverili da li ima povreda. Tada je povređeno 40 ljudi, a cisterna se prevrnula i izgorelo šest šlepera.

U 2012. godini 10 ljudi je poginulo kada se dim od obližnjih šumskih požara pomešao sa maglom u Gejnsvilu na Floridi, a još tri osobe su poginule prošle godine na putu u centralnoj Floridi.

Prema američkom Ministarstvu saobraćaja, magla izaziva više od 38.700 saobraćajnih nesreća svake godine, pri čemu je poginulo više od 600 ljudi, a povređeno je 16.300.

Magla je kriva i za nekoliko iznenadnih zaustavljanja i gašenja samovozećih automobila u San Francisku. „Vejmo", jedna od dve kompanije koje upravljaju flotom robo-taksi vozila u gradu, rekla je da je čak pet automobila blokiralo saobraćaj tokom jutarnjeg špica u aprilu kada su se zaustavili na ivici puta i stali nakon što su naišli na gustu maglu.

Grad u proseku ima oko 108 maglovitih dana godišnje, izvestio je „San Francisko magazin", a „Vejmo" je saopštio da planira ažuriranje softvera kako bi poboljšao performanse svojih automobila koji se samostalno voze u magli i prilikom parkiranja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija