• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2023

14:50

Kreće ludilo! Rusija na nogama, uvlače je u još jedan rat! Na Izrael i Ukrajinu će svi zaboraviti kada ovo počne!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Kreće ludilo! Rusija na nogama, uvlače je u još jedan rat! Na Izrael i Ukrajinu će svi zaboraviti kada ovo počne!

Podeli vest

Sve je veći strah da bi Azerbejdžan mogao da uvuče Tursku, Iran i Rusiju u sukob novim napadima na jermensku teritoriju nakon zauzimanja regiona Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je "započeo velike vojne vežbe" u regionu, izvestio je Politiko, a azerbejdžanski vojnici treniraju zajedno sa turskim trupama na granici sa Iranom.

Francuska, zemlja sa najvećom jermenskom zajednicom u Evropi, najavila je prodaju vojne opreme Jermeniji. Pariz je „počeo da pojačava saradnju u oblasti odbrane sa Jerevanom” prošlog septembra, ali je nedavna „munjevita vojna ofanziva” Azerbejdžana „ubrzala spremnost Francuske da produbi vojne veze”, piše "The Week".

SAD navodno „prate mogućnost potpune invazije na Jermeniju“, iako je Azerbejdžan negirao takve planove. Ali još jedan potez azerbejdžanskih snaga mogao bi da izazove širi sukob na južnom Kavkazu, gde Turska, Rusija i Iran imaju ključne strateške interese.

I dok su oči sveta uprte u sukob Izraela i Hamasa, stručnjaci smatraju da je Jermenija sledeća tursko-azerbejdžanska meta sa „primetnim dolaskom” turskih borbenih aviona F-16 u Azerbejdžan. Poslednji put kada je takva vojna vežba održana 2020. godine, prethodila je 44-dnevnom ratu protiv Nagorno-Karabaha, postavljajući teren za prošlomesečno konačno rešenje.

„Jermenija je zapadni Azerbejdžan“

Poslednjih godina Alijev je Jermeniju počeo da naziva „Zapadni Azerbejdžan“ i pozvao je na stvaranje „Koridora Zangezur“, autoputa koji povezuje Azerbejdžan sa Nahičevanom, a koji prolazi duž granice Jermenije sa Iranom.

Ali umesto da najavljuje novu eru mira, azerbejdžanska retorika „tera susednu Jermeniju da strahuje da bi ambicije Azerbejdžana mogle biti veće, a sukob još nije završen“.

Ruski, turski i iranski ministri spoljnih poslova sastali su se ovog meseca u Teheranu sa svojim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama, razgovarajući o tome kako da se izbegne dalji sukob između dve zemlje.

Interes Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe ima koristi od invazije. Putin je jasno stavio do znanja da „demokratski izabrana jermenska vlada mora biti kažnjena zbog svojih prozapadnih sklonosti, uključujući nedavni korak da se finalizuje članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu. Ovog meseca „visoki ruski zvaničnik nazvao je Jermeniju sledećom Ukrajinom”.

Činjenica da Jermenija ulaže toliko svog budžeta u nabavku odbrane i odbrane pokazuje koliko ozbiljno shvata pretnje.

- Skoro se udvostručio za godinu dana - rekao je za Politico analitičar odbrane u Jermenskom institutu za primenjena politička istraživanja.

Svi se naoružavaju

Alijev je optužio Francusku da namerava da izazove "novi sukob" davanjem oružja Jermeniji, navodi novinski sajt. On je takođe otkazao mirovne pregovore uz posredovanje EU u poslednjem trenutku. Ali francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu istakao je da sistemi naoružanja koji su prodati Jermeniji „mogu biti raspoređeni samo u slučaju agresije na jermensku teritoriju“.

Savetnik azerbejdžanske vlade insistira na tome da Azerbejdžan nema vojne ciljeve na teritoriji Jermenije. Povratkom Karabaha, rekao je, „Azerbejdžan je gotov”.

Međutim, takva obećanja o poštovanju teritorijalnog integriteta Jermenije su davana u prošlosti, da bi kasnije bila potkopana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija