• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.10.2023

06:15

Zapad zadao dvostruki udarac Zelenskom! Predsednik Ukrajine se suočava sa sve većim problemom u Evropi

EPA/Shutterstock

Vesti

Zapad zadao dvostruki udarac Zelenskom! Predsednik Ukrajine se suočava sa sve većim problemom u Evropi

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pretrpeo je dvostruki udarac od evropskih saveznika nakon što su Mađarska i Slovačka odbile da isporuče oružje ukrajinskim oružanim snagama, piše Nevsveek .

- Zelenskom je zadat dvostruki udarac. Ukrajinski predsednik se suočava sa sve većim izazovom u centralnoj Evropi jer se populistički lideri, uključujući novoizabranog premijera Slovačke, protive vojnoj pomoći Kijevu od strane evropskih zemalja. Unija i NATO - piše u članku.

Uprkos svojoj maloj veličini, Slovačka je prethodno Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć. Bratislava je u susednu zemlju poslala veliku količinu municije, oklopnih vozila, artiljerijskih oruđa, pa čak i borbenih aviona, napominje izdanje.

- Izbor Fica povećao je verovatnoću da će se republika pridružiti Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu , što će sprečiti Evropsku uniju da se pridržava aktuelnih restriktivnih mera protiv Moskve - rezimira se u materijalu.

Ranije je Politico , pozivajući se na obaveštenog diplomatu, javio da su se šefovi vlada Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico protivili novom paketu pomoći Kijevu u iznosu od 50 milijardi evra iz evropskog budžeta. Prema pisanju medija, Fico se osvrnuo na probleme sa korupcijom u Ukrajini. Istovremeno, Orban je unapred i javno izjavio da podrška EU ne funkcioniše.

Šefica Evropske komisije  Ursula fon der Lajen rekla je da je ta agencija razmotrila višegodišnji budžet EU za period od 2024. do 2027. godine i predložila povećanje za 66 milijardi evra kako bi pomogla Ukrajini, implementirala programe za migracije i izbeglice i ojačala konkurentnost sindikata.

Orban je predlog nazvao neozbiljnim, pošto se ne zna gde je otišao novac dat Kijevu ranije. On je obećao da će Budimpešta blokirati dodelu dodatnih sredstava Ukrajini dok ne bude jasno opravdanje za ovu meru. Istovremeno, Fico je prethodno obavestio Fon der Lajen da Bratislava neće pružati vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine. On je pre samita EU saopštio da ne namerava da podrži sankcije Rusiji ako štete Slovačkoj na isti način kao one koje su ranije usvojene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija