• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

31.10.2023

11:16

Hitno! Rusi digli uzbunu: Napašće ptičijim gripom! Planeta na nogama zbog stravičnih tvrdnji o planovima Amerike!

Shutterstock, Pngwing, Reuters

Vesti

Hitno! Rusi digli uzbunu: Napašće ptičijim gripom! Planeta na nogama zbog stravičnih tvrdnji o planovima Amerike!

Podeli vest

U Lavovu je, uz podršku SAD, održan trening na kojem su uvežbavane metode izvođenja provokacije uz pomoć virusa ptičjeg gripa kako bi se Rusija optužila za biološku diverziju, saopštio je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

- U Kijevu je 2023. godine nastavio sa radom Ukrajinski naučno-tehnološki centar (UNTC) koji je glavni posrednih u raspodeli grantova Pentagona. Uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj i posredovanje, UNTC je na bazi Nacionalnog medicinskog univerziteta 'Galicki' u periodu od avgusta do septembra 2023. godine u Lavovu održao vežbu o reagovanju na biološke pretnje - saopštio je Kirilov.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u vežbi su učestvovali predstavnici ukrajinskih državnih organa, uključujući Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) i policiju, kao i zaposleni u zapadnim neprofitnim organizacijama.

- Podsetiću da je u poslednje vreme najviše proučavan mikroorganizam u laboratorijama sa visokim nivoom izolacije patogeni virus ptičijeg gripa. Ima mogućnost da prelazi sa vrste na vrstu, a stopa smrtnosti među ljudima (koji se zaraze ovim virusom) je visoka - napomenuo je Kirilov.

Po njegovim rečima, nije slučajno da je upotreba tog patogenog biološkog agensa bila uključena u scenario vežbi.

- Scenario je sledeći: u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine pojavljuju se slučajevi obolevanja od zarazne bolesti. Uzimaju se uzorci i radi se analiza. Na kraju se zaključuje da je incident 'vrlo verovatno' rezultat biodiverzije koju je izvela Rusija. Informacije o epidemiji prenose mediji, pre svega zapadni, kako bi skrenuli pažnju na situaciju, a na ulice se izvode medicinski radnici sa plakatima koji pozivaju da Rusija odgovoara za kršenje konvencijskih obaveza - objasnio je Kirilov.

Rezultat tog scenarija bio bi da se Rusija optuži da ne poštuje zahteve Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, da se diskredituje na međunarodnoj sceni i da joj se uvedu dodatna ograničenja.

Nova imena

Nakon vežbi u Lavovu, Kirilov je dopunio spisak lica ukrajinskog-vojno biloškog dosijea.

- Filipa Lencos, član Upravnog odbora za biološku bezbednost Velike Britanije, učestvovala je na treningu kao moderator. Poslednjih godina Lencos aktivno objavljuje materijale koji imaju za cilj diskreditaciju Rusije na međunarodnoj sceni po pitanju biološke bezbednosti - saopštio je Kirilov.

Vežbi u Lavovu prisustvovale su i Džema Bušer, zaposlena na Fakultetu za vojna istraživanja Kings koledža u Londonu, „specijalizovana je za analizu obaveštajnih podataka i dezinformacione tehnologije u medijima“, zatim Oksana Kučerjeva, Šef Odeljenja za komunikacije Centra za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine, „rukovodi projektima za vladine organizacije Ukrajine i SAD i odgovorna je za medijsko planiranje“, zatim šef referentne laboratorije za dijagnozu virusnih i posebno opasnih patogena Irina Demčišina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
fdsa

pre 5 meseci

americka gamad, prvo probali kovid, sad oce opet... nismo mi budale, sve je jasno ko dan.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija